Parlamentul European, despre scandalul de spionaj al SUA: "Increderea a fost serios zdruncinata"
In fata furiei pe care a starnit-o in randul aliatilor europeni, Washingtonul a recunoscut ca sunt necesare "noi constrangeri" in privinta operatiunile de spionaj.
Care, spune purtatorul de cuvant al Casei Albe, au drept unic scop securitatea americanilor. La randul sau, presedinta unei influente comisii senatoriale a anuntat "reexaminarea" modului in care sunt monitorizate comunicatiile.
"Cuibul" - titreaza cu litere de-o schioapa Bild, incercuind ambasada americana de la Berlin de unde Agentia pentru Securitate ar fi monitorizat telefonul mobil al Angelei Merkel.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"Este clar ca informatiile pe care le investigam acum sunt foarte serioase", a declarat Steffen Seibert, purt. cuv. al guvernului german.
Zi dupa zi, tara dupa tara, scandalul este alimentat de noi revelatii asupra amplorii pe care a capatat-o programul american de supraveghere a comunicatiilor. Dupa Franta si Germania, Spania s-a adaugat pe lista.
Potrivit cotidianului El Mundo, NSA a spionat recent peste 60 de milioane de apeluri telefonice in aceasta tara. Doar intr-o luna.
"Aceste practici, daca se confirma, repet, daca se confirma, sunt nepotrivite si inacceptabile intre tari aliate si prietene", sustine Jose Manuela Garcia-Margallo, ministrul spaniol de externe.
A venit randul ambasadorului american sa fie convovcat la Ministerul de Externe din Madrid. Si i s-a transmis ca "Statele Unite trebuie sa furnizeze toate informatiile necesare in privinta monitorizarii comunicatiilor in Spania".
"E garantat dreptul confidentialitatii absolute asupra informatiilor, NSA a incalcat acest drept in Spania. Procurorul general trebuie sa deschida o investigatie si sa faca acuzatii", declara Vicente Lozano, editor El Mundo.
Intre timp, o delegatie a Parlamentului European a sosit la Washington ca sa ceara socoteala pentru spionajul "fara frontiere" facut prin intermediul NSA.
"Increderea noastra a fost serios zdruncinata" - Elmar Brok, reprezentant Parlamentul european.
Casa Alba a dat asigurari inca o data ca operatiunile de supraveghere au avut si au ca scop securitatea americanilor. Si a dezmintit ca monitorizarea comunicatiilor ar fi vizat colectarea unor informatii economice.