Ursula von der Leyen, votată noul șef al Comisiei Europene


Ultimul update: Marti 16 Iulie 2019 21:00
Data publicarii: Marti 16 Iulie 2019 10:08
Categorie: Stiri externe

Ursula von der Leyen va deveni prima femeie la preşedinţia Comisiei Europene, în urma votului eurodeputaţilor de la Strasbourg.

UPDATE 20:35 Ursula von der Leyen a fost aleasă președinte al Comisiei Europene, cu 383 de voturi. Pentru a câștiga funcția, avea nevoie de minimum 374 de voturi. 327 de voturi au fost împotrivă și 22 de abțineri. Un vot a fost anulat.

Citește și: Cine este Ursula von der Leyen


Rezultatele votului secret cu buletine a fost anunţat de preşedintele parlamentului European, David Sassoli. Pentru validarea Ursulei von der Leyen erau necesare 374 de voturi, ceea ce înseamnă că votul pentru alegerea noii preşedinte a Comisiei Europene a fost unul foarte strâns.

Ea va ocupa acest post începând cu 1 noiembrie 2019 şi îi va urma în funcţie luxemburghezului Jean-Claude Juncker, care s-a aflat timp de un singur mandat în fruntea executivului Uniunii Europene.

Ursula von der Leyen devine astfel prima femeie care va conduce Comisia Europeană. Într-un scurt discurs susţinut după confirmarea ei la limită de către Parlamentul European, Ursula von der Leyen a spus că este o mare responsabilitate şi că munca ei începe din acest moment. Ea a mai afirmat că obiectivul ei este o Europă unită şi puternică.

Promisiunile Ursulei von der Leyen
 

Ursula von der Leyen a promis marţi, în Parlamentul European, stabilirea unor obiective mai ambiţioase în privinţa acţiunii climatice din partea Comisiei Europene, dacă va fi votată preşedinte al viitorului executiv comunitar, transmite DPA.

”Provocarea noastră cea mai urgentă este să păstrăm planeta sănătoasă”, a declarat Ursula von der Leyen în faţa eurodeputaţilor, înaintea votului pe care aceştia îl vor da în cursul serii.

Ea a afirmat că, în primele 100 de zile de mandat ca preşedinte al executivului comunitar, va propune o legislaţie prin care Europa să devină ”primul continent al lumii neutru din punct de vedere al emisiilor la orizontul lui 2050”.

Candidata germană a mai spus că, pe tot parcursul vieţii, a fost ghidată de ”convingeri europene”, ca mamă şi ca om politic.

”Vrem multilateralism. Vrem comerţ corect. Apărăm ordinea bazată de reguli. Pentru că ştim că este mai bine pentru noi toţi”, a arătat ea în discursul din Parlamentul European.

Totodată, Ursula von der Leyen s-a angajat că viitoarea Comisie va fi formată dintr-un număr egal de femei şi de bărbaţi. De la constituirea executivului european în 1958, doar 35 din cei 183 de comisari au fost femei, a amintit von der Leyen. ”Reprezentăm jumătate din populaţia noastră. Vrem partea noastră corectă”, a insistat ea.

Cu acelaşi prilej, von der Leyen s-a angajat să ia măsuri împotriva violenţei asupra femeilor, pe care nu o consideră ”o problemă a femeilor”, candidata la preşedinţia Comisiei promiţând să o includă în lista infracţiunilor specificate în Tratatul UE.

”Dacă închidem decalajele dintre noi, vom deveni mai puternici ca uniune”, a subliniat ea.

În acelaşi discurs, Ursula von der Leyen a considerat inacceptabil faptul că giganţii din domeniul tehnologic plătesc taxe foarte scăzute ”pentru că profită de sistem”.

”Când giganţi tehnologici fac profituri uriaşe în Europa, este un lucru bun”, pentru că Uniunea Europeană este o piaţă deschisă, a spus ea.

”Dar dacă ei fac aceste profituri beneficiind de pe urma sistemului nostru de educaţie, a lucrătorilor noştri calificaţi, a infrastructurii noastre şi a serviciilor noastre sociale (...), nu este acceptabil faptul că ei nu plătesc aproape deloc taxe”, a punctat von der Leyen.

Pe de altă parte, ea a promis un ”nou pact” cu privire la migraţie şi relansarea eforturilor de reformare a sistemului de azil în Uniunea Europeană, subliniind că este nevoie de ”empatie şi acţiune decisă”.

Marea Mediterană a devenit ”una dintre frontierele cele mai mortale din lume”, a spus candidata germană, amintind ”datoria de a salva vieţi” pe mare.

”UE are nevoie de frontiere umane”, a insistat Ursula von der Leyen, menţionând totodată că UE trebuie să reducă migraţia ilegală şi să găsească un ”nou mod” de a distribui solicitanţi de azil între statele comunitare.

Ea consideră de asemenea crucială întărirea securităţii frontierelor UE şi a pazei de coastă, care va trebui să numere 10.000 de membri cel târziu în 2024, ”mult mai devreme” decât era prevăzut.

Referitor la Brexit, Ursula von der Leyen s-a declarat ”pregătită” pentru o nouă amânare a acestuia faţă de data stabilită, 31 octombrie.

”Sunt pregătită pentru o nouă extindere a datei de retragere (a Marii Britanii), dacă va fi necesar mai mult timp dintr-un motiv întemeiat”, a indicat ea, o declaraţie primită cu huiduieli de eurodeputaţii britanici pro-Brexit.
 

Ursula von der Leyen va demisiona, indiferent de rezultatul votului din PE
Ursula von der Leyen va demisiona, indiferent de rezultatul votului din PE
Condițiile impuse de socialiștii europeni Ursulei von der Leyen, ca să o susțină pentru șefia CE
Condițiile impuse de socialiștii europeni Ursulei von der Leyen, ca să o susțină pentru șefia CE
Ursula von der Leyen vrea un mecanism UE pentru respectarea statului de drept
Ursula von der Leyen vrea un mecanism UE pentru respectarea statului de drept
VIDEO PROTVPLUS.RO
Eric Gardner
Polițist concediat în SUA, la 5 ani după ce a asfixiat un afro-american
Operațiune de amploare, după ce un regizor polonez a dispărut când se plimba cu barca
Copiii unor luptători ISIS, repatriați în Germania. Anunțul ministerului de Externe
Soţia lui Netanyahu a făcut scandal în avion şi a aruncat pâinea la primirea în Ucraina
Rusia cere ca Transnistria să revină în componența Republicii Moldova
Anunţul oficial al lui Putin privind incidentul nuclear din Rusia. "Am trimis experţi"
Bomba Irlanda de Nord
O bombă care viza poliţişti a explodat în Irlanda de Nord, aproape de frontieră
Americanii au testat una dintre rachetele interzise până acum prin tratatul cu Rusia
Carusel interzis, într-un parc din Germania. Ce se întâmpla atunci când era pornit
Klaus Iohannis, primit din nou de Trump la Casa Albă. Marea îngrijorare a Statelor Unite
Scenariu de coşmar pentru Marea Britanie, imediat după Brexit. Impactul asupra românilor
Fostul presedinte al Sudanului, acuzat de corupţie, a primit 90 milioane de dolari de la saudiţi