Olandezii au dat viata proiectului "padurea plutitoare". Peste 10 ani, o parte a orasului Rotterdam se va schimba complet
O padure de pomi plutitori creste viguroasa la Rotterdam. Primii puieti au fost plantati miercuri in vechi geamanduri reciclate. Astfel a fost lansat un proiect menit sa aduca mai mult aer curat si culoare intr-o zona mohorata a marelui port olandez.
Puietii plutitori au fost lansati la apa miercuri, de Ziua nationala a pomilor. Iata ca in Olanda exista si asa ceva si nu doar ca sa marcheze o data in calendar.
Inca din 2012, mai multe colegii si universitati locale au primit o tema de cercetare: sa gaseasca cele mai potrivite soiuri de pomi care pot supravietui plantate in geamanduri, rezistand la vant, variatii de temperatura si valuri.
Dupa doi ani de cercetari, s-a descoperit ca ulmul olandez suporta bine apa sarata, iar modelul de geamandura folosit in Marea Nordului infrunta cu brio furtunile puternice. Asadar, aceasta ar fi cea mai potrivita combinatie.
Geamandurile au fost insa modificate primind fiecare cate un container cu capacitatea de 600 de litri, umplut cu apa dulce, care sa "ude" pomii.
Jeroen Everaert, initiatorul proiectului: "Partea aceasta a portului era urata, dar va ajunge sa semene tot mai mult cu un parc. Oamenii vor putea veni la picnic aici si peste vreo zece ani se vor putea bucura de padurea plutitoare. Ne gandim la niste hidrobiciclete cu care sa se plimbe printre copaci."
Proiectul s-a inspirat dintr-o opera de arta a lui Jorge Bakker, un artist olandez de origine columbiana. El a imaginat un mediu inconjurator post-apocaliptic, cu copaci amfibii si oameni refugiati pe mici placi flotante. Initiatorii au ambitii si mai mari - viseaza parcuri intregi care sa ia nastere pe platforme facute din deseurile de plastic adunate din orasele porturi.
Sursa: Pro TV
Etichete: parc, reciclare, Olanda, port, eco, rotterdam, copaci,
Dată publicare:
17-03-2016 08:27