Papa Francisc vrea să ajungă în Coreea de Nord: ”Adică, chiar vă rog, invitați-mă”
Papa Francisc a cerut Phenianului să-l invite în Coreea de Nord, spunând că nu va refuza șansa de a vizita și de a lucra pentru pace.
O potențială vizită papală în această țară izolată pe plan extern, dotată cu arme nucleare, a fost vehiculată inițial în 2018, când fostul președinte al Coreei de Sud, Moon Jae-in, s-a angajat într-o rundă de diplomație cu liderul de la Phenian, Kim Jong Un.
Moon, care este catolic, a declarat în timpul unui summit că Kim i-a spus că pontiful va fi primit „entuziast”. Papa Francisc a răspuns atunci că ar fi dispus să meargă dacă va primi o invitație oficială.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Dar Phenianul a întrerupt contactul cu Seulul după prăbușirea celui de-al doilea summit dintre Kim și președintele de atunci al SUA, Donald Trump, în 2019, fapt care a dus la sistarea discuțiilor.
„Când mă vor invita – adică, chiar vă rog, invitați-mă – nu voi spune nu”, a declarat Papa Francisc radiodifuzorului de stat din Coreea de Sud, KBS, într-un interviu transmis vineri, potrivit Associated Press.
„Scopul este pur și simplu fraternitatea”, a adăugat el.
Legăturile dintre Coreea de Nord și Coreea de Sud au fost la un nivel scăzut de când în Seul s-a instalat noul președinte, Yoon Suk-yeol, în luna mai.
Yoon a oferit ajutor Nordului în schimbul denuclearizării, dar regimul lui Kim a luat în râs acest plan.
Nordul a dat vina pe Coreea de Sud pentru focarul de Covid-19 din luna mai și, la începutul lunii august, a amenințat că va ”șterge de pe fața pământului” autoritățile din Seul, drept răzbunare.
Coreea de Nord a efectuat un număr record de teste de arme în acest an, inclusiv folosirea unei rachete balistice intercontinentale la rază maximă, pentru prima dată din 2017.
Papa i-a îndemnat în repetate rânduri pe nord coreeni să „conlucreze pentru pace”. „Voi, poporul coreean, ați suferit de pe urma războiului”, a spus el.
Libertatea religioasă este păstrată în Constituția Coreei de Nord, dar orice activitate religioasă este interzisă în afara instituțiilor agreate de stat.
La începutul secolului al XX-lea, înainte de împărțirea peninsulei, Phenianul era un centru misionar regional cu zeci de biserici și o comunitate creștină înfloritoare, care i-a adus titlul de „Ierusalimul Orientului”.
Dar Kim Il Sung, liderul fondator al Nordului și bunicul actualului conducător, a văzut creștinismul ca pe o amenințare și l-a eradicat, prin execuții și lagăre de muncă.
Regimul din Nord a permis de atunci organizațiilor catolice să deruleze proiecte de ajutor, chiar dacă relațiile directe cu Vaticanul sunt inexistente.
Când Papa Francisc a vizitat Coreea de Sud în 2014, a ținut o liturghie specială, dedicată reunificării celor două Corei.