Papa Francisc a făcut un apel la pace pentru Ierusalim, în mesajul său “Urbi et orbi”
Papa Francisc s-a folosit de mesajul lui tradiţional de Crăciun pentru a lansa luni un apel global la pace, care ar trebui să înceapă, potrivit spuselor sale, cu rezolvarea conflictului israeliano-palestinian, informează agenţiile de presă DPA şi AFP.
Suveranul pontif a apărut la ora locală 12.00 (13.00 ora României, n.r.) în balconul central al Bazilicii Sfântul Petru din Roma pentru a susţine tradiţionala binecuvântare "Urbi et Orbi" ("Către oraş şi lume") cu ocazia Crăciunului.
"Vânturile războiului suflă în lumea noastră şi un model învechit de dezvoltare continuă să producă un declin uman, social şi ecologic", a declarat papa Francisc.
"Crăciunul ne invită să ne concentrăm pe semnalele transmise de Iisus şi să Îl recunoaştem în chipurile copiilor, în special ale acelora pentru care, la fel ca în cazul lui Iisus, 'nu există niciun loc în casă'", a adăugat papa Francisc.
Liderul de la Vatican a spus că îl vede pe Iisus în chipurile copiilor care trăiesc în zonele afectate de război, în cele ale refugiaţilor şi în cele ale familiilor rămase fără locuri de muncă.
"Să ne rugăm la Domnul pentru pace în Ierusalim şi în întreaga Ţară Sfântă. Să ne rugăm că dorinţa de a relua dialogul va avea câştig de cauză în rândul tuturor taberelor implicate, pentru a se ajunge la o soluţie negociabilă ce va permite coexistenţa pacifistă a două state, israelian şi palestinian", a mai spus papa Francisc.
Suveranul pontif a lăudat eforturile depuse de comunitatea internaţională ce vizează "ajutorarea acestui pământ rănit" pentru ca el să redescopere "concordia, dreptatea şi securitatea pe care le aşteaptă de mult timp".
După decizia preşedintelui american Donald Trump de a recunoaşte Ierusalimul drept capitală a Israelului, papa a cerut deja, recent, "să se respecte status-quoul" pentru acest oraş, în conformitate cu rezoluţiile ONU.
Decizia anunţată de Donald Trump a generat manifestaţii aproape zilnice în teritoriile ocupate din Israel şi a întunecat atmosfera în care se desfăşoară ceremoniile de Crăciun la care participă creştinii palestinieni.
Făcând în discursul său de luni un veritabil tur al lumii, papa Francisc i-a evocat şi pe copiii sirieni "încă marcaţi de război", sperând că Siria va restabili "demnitatea pentru fiecare persoană" angajându-se "să reconstituie structura socială, independent de apartenenţa etnică şi religioasă".
Suveranul pontif a vorbit, de asemenea, despre Irak, "încă rănit şi divizat de ostilităţile" din ultimii 15 ani, dar şi despre Yemen, "unde se desfăşoară un conflict în mare parte uitat", în timp ce populaţia locală suferă de foame şi din cauza bolilor.
Papa şi-a complşetat revista zonelor marcate de instabilitate în lume, citând Sudanul de Sud, Somalia, Burundi, R.D. Congo, Republica Centrafricană, Nigeria, Venezuela şi Ucraina.
El a acordat însă o atenţie specială cursei înarmării nucleare la care participă liderul nord-coreean Kim Jong-Un şi a spus că se roagă "pentru ca în Peninsula Coreeană opoziţiile să fie depăşite şi pentru ca încrederea reciprocă să poată să se dezvolte în interesul lumii întregi".
Apelul liderului de la Vatican intervine la scurt timp după ce Coreea de Nord a denumit duminică "un act de război" noile sancţiuni votate de Consiliul de Securitate al ONU şi a reafirmat că aceste măsuri nu o vor descuraja să îşi finalizeze programul nuclear şi cel balistic.
Referindu-se la cea mai recentă călătorie a lui în străinătate, efectuată în Myanmar, o ţară budistă, şi în Bangladesh, o ţară musulmană, două state aflate în centrul dramei prin care trece minoritatea musulmană Rohingya, papa Francisc a cerut în mesajul său de luni comunităţii internaţionale "să nu înceteze să acţioneze pentru ca demnitatea minorităţilor prezente în regiune să fie protejată într-o manieră adecvată".
Mesajul de Crăciun rostit de papa Francisc s-a referit şi la dificultăţile sociale ale familiilor în care "părinţii nu au locuri de muncă". Papa a deplâns "copilăria furată" a acelora care "sunt obligaţi să muncească de la o vârstă fragedă sau care sunt înrolaţi ca soldaţi de către mercenari fără scrupule".
Papa Francisc a revenit şi asupra migranţilor, o temă pe care a evocat-o şi în timpul slujbei pe care a ţinut-o la Vatican în Ajunul Crăciunului. Luni, liderul de la Vatican a vorbit despre numărul mare de minori care călătoresc "singuri" în condiţii inumane, devenind o pradă uşoară în faţa traficanţilor de fiinţe umane".
"În ochii lor, vedem drama atât de multor migranţi, obligaţi să îşi pună în pericol vieţile pentru a înfrunta călătorii extenuante, care se încheie de atât de multe ori prin tragedii", a adăugat liderul Bisericii Catolice.
"Urbi et Orbi" se traduce prin sintagma "Către oraş (Roma, n.r.) şi lume".
Slujba din Ajun
Papa Francisc i-a îndemnat pe romano-catolici, în timpul slujbei din Ajunul Crăciunului, să nu ignore greutăţile prin care trec milioane de migranţi „alungaţi de pe pământul lor”.
Suveranul Pontif i-a comparat pe migranţi cu Maria şi Iosif, reamintind de povestea biblică - călătoria celor doi din Nazaret în Betleem fără a găsi un loc în care să se stabilească.
Mulţi migranţi, a spus el, au fost forţaţi să fugă de către lideri care „nu au nicio problemă în a vărsa sânge nevinovat”.
Numărul refugiaţilor din întreaga lume depăşeşte 22 de milioane, cel mai recent influx fiind cel al numeroşi membri ai grupului etnic Rohingya în Myanmar.
„Atât de multe urme de paşi sunt ascunşi de urmele păşilor lui Iosif şi Maria”, a spus Suveranul Pintif argentinian în vârstă de 81 de ani, el însuşi nepotul unor migranţi italieni.
La slujba de duminică seară el a adăugat: „Vedem urmele a milioane de persoane care nu aleg să plece, dar, alungaţi de pe pământul lor, îşi lasă în urmă pe cei dragi”.
Liderul celor peste 1,2 miliarde de romano-catolici din întreaga lume a accentuat că potrivit credinţei străinii să fie bineveniţi oriunde, scrie BBC.