"Pandemia de rasism a dus la moartea lui George Floyd". Revolta continuă în SUA

Ultima actualizare: 05-06-2020 20:12

"Pandemia de rasism a dus la moartea lui George Floyd". Sunt cuvintele avocatului familiei, la ceremonia organizata în memoria afro-americanului care a murit, din vina unui poliţist.

De zece zile, America toată a fost cuprinsă de un val de proteste împotriva discriminării şi felului în care autoritățile îi tratează pe cei de culoare.

Grav este că pe lângă scenele cu jafuri şi violenţe, apar noi imagini cu brutalitatea de care a dat dovadă poliţia la demonstrațiile care au urmat morţîi lui Floyd. 

Bărbat de 75 de ani, agresat la Buffalo

 

La Buffalo, New York, un protestar a fost îmbrâncit iar în cădere s-a lovit cu capul de caldarâm. S-a întâmplat aseară, la scurt timp după ce intrase în vigoare interdicția ieșirii în stradă, ca măsură pentru oprirea jafurilor și violențelor.

Bărbatul de 75 de ani a fost spitalizat și este în stare destul de gravă, potrivit primarului. Cei doi polițiști care
l-au tratat cu brutalitate au fost suspendați, fără plata salariilor, până la finalizarea unei anchete.

Nu doar cei care au asistat la scenă s-au înfuriat . Aceste imagini reluate obsesiv pe rețelele de socializare dau apă la moară celor care denunță violențele politiei.

Și au stârnit parcă și mai multă indignare când președintele Trump a distribuit un mesaj în care protestatarii pașnici dispersați cu forță dintr-un parc de lângă Casa Albă, luni noaptea, erau numiți teroriști.

Muriel Bowser, primar Washinngton D.C.: Este "Casa poporului". Este un comentariu trist că a fost nevoie ca această casă şi cei dinăuntru să fie închişi în spatele barierelor.

Forțele de ordine de la Washington, comparate cu trupele lui Putin

 

Parcul din fața Casei Albe a fost închis, barierele de securitate întărite și agenți de la diferite servicii federale patrulează la Washington.

Mulți dintre ei, înarmați până în dinți, nu au însemne și au refuzat să spună ce agenție reprezintă. Iar unii i-au comparat cu faimoșii "oameni în verde" ai lui Putin, de la invadarea Crimeii.

Demonstranții s-au adunat din nou de reședința prezidențială, dar a fost un protest pasnic.

În Capitala federală n-au mai fost de câteva nopți violențe sau jafuri. Și nici n-au mai fost făcute arestări.

Arestări la New York

 

În schimb, la New York în Manhattan, au fost arestați zeci de protestatari care au încălcat interdicțiile impuse după ora opt seara.

În Brooklyn, au fost filmate imagini după ora "stingerii" în care poliția încercă să-i împrăștie pe manifestanți, iar unul dintre ei este trântit la pământ, cu capul acoperit de sânge și arestat.

Ziua cel puțin, protestele decurg pasnic și la New York, cum a fost cel din fata reședinței primarului Bill de Blasio.

Comemorare la Minneapolis

 

La Minneapolis a avut loc aseară o primă ceremonie de comemorare a lui George Floyd. Primarul oraşului unde a avut loc tragedia a plâns lângă sicriu.

Philonise Floyd, fratele lui George Floyd: Mi-am iubit fratele enorm. Avem atât de multe amintiri împreună.

Al Sharpton, activist pentru drepturile civile: Ce s-a întâmplat cu Floyd se întâmplă în fiecare zi în această țară, în educație, sistemul medical, în fiecare zonă a vieții de zi cu zi, în America. E timpul să ne ridicăm în numele lui George și să spunem: "Luați-vă genuchiul de pe gâturile noastre!"

Moment de reculegere de 8 minute și 46 de secunde

 

Cei prezenți au păstrat un moment de reculegere pentru 8 minute și 46 de secunde, exact timpul în care polițistul inculpat acum pentru uciderea afro americanului l-a sugrumat apăsându-l cu genunchiul pe gât.

Philonise Floyd, fratele lui George Floyd: Toată lumea vrea să se facă dreptate. Şi noi vrem să se facă dreptate pentru George şi aşa va fi.

Între timp, nu departe de locul comemorării, trei polițiști inculpați pentru complicitate la omor, au apărut pentru prima oară în fața instanței, iar judecătorul a fixat o cauțiune de un milion de dolari pentru a fi judecați eventual în stare de libertate.

Cei trei l-au asistat pe agentul Derek Chauvin și nu au făcut nimic în ajutorul victimei. Chauvin, acuzat de omor involuntar, va fi dus în fata instanței luni.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO