Pana in 2015 China va deveni cel mai mare consumator de bunuri de lux din lume
Lumea occidentala o duce dintr-o criza in alta, insa in China acest cuvant este necunoscut. Analistii pietei de acolo vorbesc deja de "visul chinezesc", la care au acces tot mai multi oameni.
Sunt mii de milionari pentru care marcile exclusiviste deschid zilnic noi magazine. Intr-un asemenea ritm, pana in 2015, tara va deveni cel mai mare consumator de bunuri de lux din lume.
Unul cate unul, magazinele de lux si-au croit drum in metropolele chinezesti. Sunt atat de numeroase pentru ca aici sunt cei mai multi milionari din lume.
Peste un milion de chinezi au averi cu sase zerouri si isi permit bolizi de ultima generatie, yachturi sau vacante exotice.
In plus, varsta la care unii acumuleaza averi fabuloase este in scadere. Cu o medie de 39 de ani, milionarii Chinei sunt cu 15 ani mai tineri decat colegii lor americani. Iar o treime dintre cei instariti sunt femei.
"Niciodata pana acum nu s-a mai intamplat ca miliarde de oameni sa treaca in clasa de mijloc si o parte sa ajunga la un nivel atat de sus incat sa-si permita bunuri de lux. Si asta e un lucru extraordinar", spune Frits van Paasschen, CEO al lantului hotelier Starwood.
Al doilea consumator din lume de bunuri de lux, China e responsabila pentru o treime din toate vanzarile globale. Si, in timp ce europenii si americanii strang cureaua, chinezii cumpara orice: masini, yachturi, ceasuri si haine semnate de designeri celebri.
"Foarte multi oameni s-au imbogatit in ultima perioada si vor sa arate asta, sa se laude ca au ajuns intr-o anumita pozitie, ca au un statut si ca-si permit totul", precizeaza Frits van Paasschen, CEO al lantului hotelier Starwood.
Pentru elita de astazi, statutul social vine la pachet cu ceasul scump si masina luxoasa. Si nu doar cei din clasa de sus se afiseaza cu genti si bijuterii scumpe. Chinezii cu venituri medii strang de la salariu la salariu ca sa-si ia un lucru pe care majoritatea muritorilor nu si-l permit.
Diferenta dintre saraci si bogati se acutizeaza tot mai mult. Acum, 900 de milioane de chinezi traiesc in zone rurale, majoritatea dintre ei in saracie.