Pagube uriașe la Veneția, în urma inundațiilor. "Aşteptăm de la guvern să ne ajute"
Veneţienii aşteaptă duminică un nou val uriaş în Cetatea Dogilor. Autorităţile italiene au emis o nouă avertizare cod roşu de inundaţii, dar şi de vânt puternic pentru întreaga regiune a Veneţiei.
Proprietarii magazinelor din Piața San Marco au început să evalueze pagubele, la o zi după ce zona a fost închisă din cauza nivelului ridicat al mareei care a acoperit mare parte din centrul oraşului italian.
Dorina Vulko, proprietară magazin de bijuterii: "Tot ce e aici, partea asta a căzut şi casa de marcat era înauntru, toate documentele, cele mai scumpe dintre bijuterii pe care le aveam în zona asta şi nu ştiam pentru că am crezut că e în regulă, dar a fost prea multă apă."
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Mareea, botezată "acqua alta", a atins sâmbătă 1,1 metri peste nivelul mării.
Luigi Frizzo, proprietar librărie: "Da, se mai întâmplă uneori. Din fericire, ultima dată când a venit apa aşa mare a fost acum 50 de ani. Aşa că, dacă se mai întâmpla iar peste 50 de ani, e bine."
Apa a distrus mobilă, documente şi bunuri scumpe.
Dorina Vullko: "Pagubele sunt foarte, foarte mari, mai ales în acest magazin pentru că toate exponatele erau de o calitate excelentă, produse foarte scumpe. Aşteptăm de la guvern să ne ajute, dar nu ştim, sperăm. Depinde."
Luigi Frizzo: "E greu de spus, dar peste 1.000 de euro, 2.000 de euro. 1.000 de cărţi. Nu am numărat înainte, nu se aştepta nimeni la aşa ceva."
Guvernul italian a deblocat 20 de milioane de euro pentru intervenţii urgente, pentru a-i ajuta pe localnicii afectaţi, dar şi pentru reluarea serviciilor publice în zonele lovite de potop. Peste 3,6 milioane de euro vor fi folosite pentru lucrările de desalinizare şi de curăţare a zecilor de biserici inundate, printre care cunoscută catedrală San Marco.
Luigi Brugnaro, primarul Veneției: "Astea sunt consecinţele schimbărilor climatice, care sunt cruciale pentru întreaga lume şi chiar mai mult pentru Veneţia."
Vârful inundaţiilor în Veneţia a fost atins marţi - 1,87 metri peste nivelul mării - cel mai ridicat din ultimii 54 de ani.