Ciumă, incendii devastatoare și inundații: dezastrele provocate de schimbările climatice

Dezastrele provocate de schimbările climatice
AFP/Getty

Inundații istorice în Veneția, incedii devastatoare în Australia și ciuma pulmonară, o boală extrem de rară și contagioasă, sunt dezastre cu care se confruntă lumea în aceste zile și care sunt atribuite schimbărilor climatice, scrie Reuters.

Oamenii de știință continuă să avertizeze că încălzirea globală va afecta generațiile viitoare, ce ar putea fi lovite de boli devastatoare.

Mai multe imagini în galeria foto

Două cazuri de ciumă pulmonară în China

 

În timp ce politicenii se ceartă, oamenii de știință sunt îngrijorați de impactul pe care îl are încălzirea globală asupra sănătății oamenilor.

Citește și
Românii vor plăti mai mult dacă dispar aceste produse. Ce a spus ministrul Agriculturii

În China, autoritățile au raportat cazuri extrem de rare de ciumă pulmonară (pneumonică), după ce medicii au confirmat că două persoane, ce proveneau din Mongolia Interioară, o regiune din nordul Chinei, au contractat această boală.

Bolnavii au fost internaţi într-un spital din districtul Chaoyang, din estul capitalei chineze, cu o populaţie de 20 de milioane de locuitori.

Publicația medicală Lancet a publicat, săptămâna aceasta, un studiu care susține că schimbările climatice afectează deja sănătatea oamenilor prin creșterea numărului de fenomene meteorologice extreme și creșterea poluării aerului.

Temperaturile ridicate cresc riscul unor boli infecțioase, inundații și căldură extremă.

Inundații istorice în Veneția

Autoritățile din Veneția au decretat stare de urgență după inundații "apocaliptice", cele mai grave din ultimii 50 de ani. Două persoane au murit.

“Este rezultatul schimbărilor climatice. Pagubele se ridică la milioane de euro”, a declarat primarul orașului, Luigi Brugnaro, pe Twitter.

Apele au ajuns până la 1,87 de metri în unele zone din oraș, conform autorităților locale. Inundații grave au mai avut loc doar în anul 1966, când nivelul apelor a atins 1.94 de metri.

Una dintre cele mai afectate zone este Piața San Marco, fiind cea mai joasă zonă din oraș.

Bazilica San Marco a fost inundată pentru a șasea oară în 1.200 de ani, conform oficialilor bisericești.

Incendii devastatorare în Australia

 

 

Australienii se confruntă cu incendii uriaşe de vegetaţie. Cel puţin patru oameni şi-au pierdut viaţa şi există un număr încă neprecizat de dispăruți.

 

În plus, zeci de oameni au fost răniți, mai ales din rândul pompierilor care încearcă eroic să izoleze şi să lichideze focul.

Păduri întregi continuă să ardă, iar autoritățile din Sydney se aștepată la situaţii "catastrofale", în condiţiile în care vremea rămâne caldă şi uscată, cu temperaturi de peste 30 de grade şi rafale puternice de vânt.

Este pentru prima dată când cel mai mare oraş al Australiei şi împrejurimile sale se confruntă cu cel mai înalt nivel de alertă de incendii.

Responsabilii locali avertizează că "vieţile locuitorilor şi casele vor fi în pericol, pentru că nimic nu este construit, sau conceput, pentru a rezista la acest gen de criză".

Preocupări la nivel mondial

 

La nivel global, îngrijorarea cu privire la acțiuni eficiente a apărut de când președintele american Donald Trump a abandonat Acordul internațional de la Paris în ceea ce privește schimbările climatice și a luat măsuri pentru demontarea protecției mediului.

Trump și președintele brazilian Jair Bolsonaro sunt printre singurii lideri ai lumii care pun la îndoială știința schimbărilor climatice, în ciuda incendiilor devastatoare din țările lor - în California și în bazinul Amazonului - dezastre provocate, potrivit specialiștilor, de încălzirea globală.

 

 

Articol recomandat de sport.ro
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Citește și...
Ciuma pulmonară, boala care a ucis 25 milioane de oameni, diagnosticată în China
Ciuma pulmonară, boala care a ucis 25 milioane de oameni, diagnosticată în China

Două persoane au fost spitalizate la Beijing după ce au contractat ciumă pulmonară, boala care a ucis 25 de milioane de oameni în Evul Mediu, a confirmat Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

Recomandări
Șeful Consiliului European avertizează: Pentru a avea pace, Europa trebuie să se pregătească de război
Șeful Consiliului European avertizează: Pentru a avea pace, Europa trebuie să se pregătească de război

Europa trebuie să-şi consolideze capacităţile de apărare şi să treacă la o abordare de tipul "economie de război" ca răspuns la ameninţarea reprezentată de Rusia, a declarat luni preşedintele Consiliului European, Charles Michel, citat de Reuters.

Se întorc ninsorile. ANM a emis informare de vremea rea pentru toată țara
Se întorc ninsorile. ANM a emis informare de vremea rea pentru toată țara

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, marţi, o informare de vreme rea, cu precipitaţii slabe, dar şi ninsori la munte, însoţite de rafale de vânt, valabilă până joi seara, la nivelul întregii ţări.

„Regele Charles al III-lea al Marii Britanii a murit”. Ambasada Regatului Unit obligată să dezmintă informaţiile false
„Regele Charles al III-lea al Marii Britanii a murit”. Ambasada Regatului Unit obligată să dezmintă informaţiile false

Zvonuri despre moartea regelui Charles al III-lea au înfuriat Ambasada Regatului Unit în Ucraina, după ce informaţii false au circulat în masă pe reţele de socializare şi în unele publicaţii ruseşti şi au determinat-o să reacţioneze în mod oficial.