Veneţia, inundată în proporție de 70%. A fost decretată stare de urgenţă


Ultimul update: Vineri 15 Noiembrie 2019 20:55
Data publicarii: Vineri 15 Noiembrie 2019 14:43
Categorie: Stiri externe

Oraşul Veneţia a fost inundat vineri în urma unei noi creşteri a nivelului apelor, la doar câteva zile după ce aşezarea-lagună a fost afectată de cel mai grav episod de inundaţii din ultimii peste 50 de ani.

Piaţa centrală San Marco a fost acoperită de ape, iar accesul turiştilor a fost restricţionat, în timp ce magazinele şi hotelurile au fost din nou inundate.

Autorităţile locale au indicat că fenomenul de "aqua alta" (maree înaltă) a ajuns la 154 de centimetri peste nivelul normal, sub cel de 187 de centimetri înregistrat în noaptea de marţi spre miercuri - al doilea cel mai mare nivel consemnat în Veneţia.

Apele au acoperit vineri 70% din suprafaţa oraşului punându-i la grea încercare pe localnici, nevoiţi să înceapă o nouă operaţiune de curăţare.

''Suntem în această stare de urgenţă de câteva zile şi nu mai suportăm'', a spus Nava Naccara din Veneţia într-o declaraţie acordată Reuters.

Cabinetul Italian a declarat joi stare de urgenţă în Veneţia după ce nivelul ridicat al apelor a afectat magazine, biserici, monumente şi alte zone de interes istoric şi turistic. Au fost alocate 20 de milioane de euro pentru rezolvarea problemelor imediate. Primarul Luigi Brugnaro a estimat vineri că pagubele ar putea fi semnificativ mai mari.

''Veneţia a fost distrusă zilele trecute. Vorbim despre pagube totalizând miliarde de euro'', a declarat Brugnaro într-un mesaj video publicat pe Twitter. ''Este o situaţie de urgenţă, dar o gestionăm'', a adăugat edilul.

Sirenele au sunat în Veneţia de la primele ore ale zilei de vineri avertizându-i pe cetăţeni cu privire la pericolul mareei înalte prognozate, iar cripta de sub Bazilica San Marco a fost rapid inundată.

După inundaţiile de vineri sunt prognozate noi episoade de maree de până la 110-120 de centimetri în cursul acestui weekend. În condiţii normale, episoade de maree de 80-90 centimetri sunt considerate în general semnificative, dar relativ uşor de gestionat.

Primarul a invocat schimbările climatice drept cauză pentru creşterea nivelului apelor cu care se confruntă oraşul în ultimii ani. Potrivit estimărilor, nivelul mediu al mării ar fi crescut cu peste 20 de centimetri faţă de în urmă cu un secol, iar tendinţa este posibil să se accentueze.

Premierul italian, Giuseppe Conte a anunţat de asemenea în Consiliul de miniştri de joi că au fost aprobate primele ajutoare pentru locuitorii din zonă şi pentru a sprijini activităţile comerciale.

Conte a anunţat de asemenea că pe 26 noiembrie va fi convocat un Comitet interministerial, cu prezenţa autorităţilor locale, pentru "a discuta problemele structurale din Veneţia" care sunt provocate, nu doar de fenomenul "aqua alta" (maree înaltă), ci şi de trecerea prin apropiere a marilor vase de croazieră.

Giuseppe Conte a confirmat că în scurt timp va comunica numele comisarului pentru finalizarea proiectului "Moise", uriaşa structură de inginerie care trebuie să protejeze oraşul de fenomenul ''aqua alta'', dar a cărei realizare a fost amânată, fiind vizată de polemici şi de fapte de corupţie.

Veneţia este afectată frecvent de fenomenul mareelor înalte. Oraşul construit pe piloni şi pe sute de insule legate între ele s-a scufundat circa 28 de centimetri în ultimul secol.

VIDEO PROTVPLUS.RO