Armata franceza se confrunta in Mali si Somalia cu un inamic mai puternic decat a crezut

Mali, Africa

In mai putin de 48 de ore, armata franceza a suferit pierderi intr-o succesiune rapida in cadrul celor 2 teatre de operatiuni: un pilot de elicopter ucis in Mali si un ostatic plus, anterior, doi soldati, unul mort si un altul dat disparut in Somalia.

Astfel, luptatorii islamisti sunt mai bine inarmati si antrenati decat se credea, luandu-i prin surprindere pe militarii francezi din Mali. De asemenea, inamicii au fost alertati de sosirea commando-urilor de elita franceze in Somalia, militarii francezi confruntandu-se cu o situatie dificila in Africa, arata AFP.

Cele doua operatiuni franceze nu erau sigure si simple, insa au dezvaluit calitatea combatantilor cu care se confrunta fortele franceze. Uimitoare a fost rapiditatea cu care executivul francez a anuntat "oprirea" avansarii catre sud a islamistilor in Mali inainte de a recunoaste ca interventia va fi mai complicata decat era prevazut.

"Adversarii nostri au fost opriti", a declarat astfel presedintele Francois Hollande, subliniind totusi ca misiunea nu a fost "indeplinita".

A doua zi, duminica, ministrul francez al Apararii, Jean-Yves Le Drian, s-a aratat mai prudent, marturisind ca avansul catre sudul tarii al grupurilor armate nu a fost "oprit total". "Interventiile sunt inca in curs si vom continua sa impiedicam progresia catre sud, aceasta nefiind realizata pe deplin", a spus acesta.

Citește și
Somalia Pirati
UE aproba atacurile impotriva navelor piratilor somalezi. Vor viza si tinte terestre importante
„Ce se întâmplă e nebunie curată. Și-au ieşit din minţi. Sunt ruşinea Rusiei”. Omul interzis în Rusia lui Putin vine la București

La scurt timp, acesta a dezvaluit ca Franta foloseste in razboiul impotriva jihadistilor patru aparate Rafale (un bombardier ultramodern, cel mai performant detinut de armata).

Duminica, anturajul sefului de stat a facut o marturisire de o sinceritate surprinzatoare. "Initial, puteam crede ca este vorba de cativa soldati la bordul unor Toyota cu ceva arme", a recunoscut o sursa din acest anturaj. "S-au dovedit in realitate bine echipati, bine armati si bine antrenati", a adaugat aceeasi sursa, adaugand ca grupurle islamiste "au recuperat din Libia armament modern sofisticat, mult mai puternic si eficace decat ne puteam imagina".

"Ceea ce ne-a surprins cel mai tare a fost modernitatea echipamentului lor, antrenamentul si capacitatea lor de a le utiliza", afirma aceasta sursa. Aceste grupari armate au "aratat cum pot deteriora un elicopter si rani mortal pilotul acestuia", a subliniat acesta, facand aluzie la pilotul de elicopter ucis de focuri de arma usoara trase de un luptator islamist.

Intrebat duminica seara, ministrul francez al Afacerilor Externe, Laurent Fabius, a dezmintit orice element surpriza: "nu, nu am fost luati prin surprindere".

La cateva mii de kilometri departare in Cornul Africii, regiunea de origine a piratilor somalezi, trupele de elita ale armatei franceze au intalnit de asemenea dificultati intr-o misiune care s-a soldat cu doi morti si un disparut de partea francezilor. Conform Parisului, 17 somalezi au fost ucisi.

Ministrul Apararii a recunoscut astfel ca rezistenta a fost "mai puternica decat era prevazut" pentru commando-urile care trebuiau sa elibereze ostaticul francez aflat in captivitate de trei ani, mod de a recunoaste ca luptatorii shebab somalezi au fost subestimati. Operatiunea a fost hotarata de Hollande "acum o luna", "cand am aflat cu certitudine maxima unde se afla foarte precis ostaticul", a adaugat acesta.

Insa, conform localnicilor, francezii au venit cu elicopterul de pe o nava de razboi si au aterizat la trei kilometri de localitatea unde ar fi trebuit sa se afle ostaticul, iar pozitia lor a fost rapid dezvaluita. "Luptatorii mujahedini erau deja la curent cu atacul si eram pregatiti sa ne aparam, multumita lui Dumnezeu", a declarat pentru AFP un comandant local islamist, Cheikh Mohamed Ibrahim.

Francezii "erau in jur de patruzeci in fata a peste o suta de luptatori shebab puternic armati. Misiunea lor era imposibila si foarte putin profesionala", a apreciat un angajat somalez al unei agentii umanitare locale, aflat sub anonimat.

Francois Hollande: Franta a trimis trupe pentru a participa la operatiunile din Mali

Militari francezi vor ajuta trupele din statul african Mali sa combata insurgentii islamisti care detin controlul asupra zonelor din nordul acestei tari, a anuntat saptamana trecuta presedintele Francois Hollande, citat de AFP. "Decizia de a oferi asistenta financiara a fost luata de comun acord cu presedintele din Mali, Dioncounda Traoré", afirma Francois Hollande.

Consiliul de Securitate al ONU a cerut o interventie rapida a trupelor africane impotriva insurgentilor islamisti care detin controlul asupra unor regiuni din nordul Mali. Armata din Mali a anuntat ca trupe franceze, nigeriene si senegaleze deja sunt pe teren.

Grupari islamiste care au legaturi cu reteaua terorista Al-Qaida ocupa partea de nord a statului Mali din aprilie 2012.

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
ONU a autorizat desfasurarea unei forte internationale in Mali impotriva gruparilor extremiste
ONU a autorizat desfasurarea unei forte internationale in Mali impotriva gruparilor extremiste

Consiliul de Securitate a adoptat joi in unanimitate o rezolutie ce autorizeaza "pentru o perioada initiala de un an" desfasurarea unei forte internationale in Mali, relateaza AFP.

UE aproba atacurile impotriva navelor piratilor somalezi. Vor viza si tinte terestre importante
UE aproba atacurile impotriva navelor piratilor somalezi. Vor viza si tinte terestre importante

Uniunea Europeana a decis sa isi extinda misiunea impotriva piratilor din Somalia, urmand a le permite fortelor militare sa atace tinte terestre precum si tinte din larg.

SUA si-a trimis trupele SEAL in Somalia, pentru un raid surprinzator
SUA si-a trimis trupele SEAL in Somalia, pentru un raid surprinzator

Elicoptere americane au patruns in centrul Somaliei la primele ore ale diminetii si au salvat doi ostatici din mainile piratilor, intr-un raid surprinzator. Americanca Jessica Buchanan (32 de ani) si danezul Poul Hagen Thisted sunt cei eliberati.

Recomandări
Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”
Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”

Israelul a lansat joi noapte un atac asupra Iranului, după acțiunea din weekend asupra teritoriului său. Explozii puternice s-au auzit în centrul țării, în orașul Isfahan, în apropierea unei baze militare.

Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară
Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară

Nicolae Ciucă, a declarat, joi, că România nu are pregătită infrastructura necesară pentru introducerea serviciului militar obligatoriu în următorii doi ani, el menţionând şi că "s-au dus vremurile" în care oamenii să fie aduşi cu arcanul la armată.

Cristian Pîrvulescu: A fost un atac ”farmaceutic”al Israelului, Iranul se va preface că nu a existat nimic
Cristian Pîrvulescu: A fost un atac ”farmaceutic”al Israelului, Iranul se va preface că nu a existat nimic

Israelul a lansat vineri dimineață un atac asupra Iranului, după atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute.