Originea vietii pe Terra: meteoritii au adus aici organisme de pe Marte
Mai multi oameni de stiinta care studiaza sistemele planetare din Univers au convenit ca formele de viata de pe Pamant au ca “descendent” comun organismele existente candva pe Marte, care au fost transportate pe Terra de meteoriti.
Inspirati de faptul dovedit ca microbii pot “circula” printre planete purtati de meteoriti, cercetatorii, coordonati de specialistul in biologie moleculara, Gary Ruvkun, de la Massachusetts General Hospital si Universitatea Harvard, argumenteaza teoria despre aparitia vietii pe Terra prin aceea ca orice forma de viata de pe Marte ar fi putut ajunge in acelasi mod pe Pamant.
Meteoritii, “carausii” formelor de viata in spatiul cosmic
Cercetarea se bazeaza pe mai multe studii anterioare, potrivit carora in urma cu patru miliarde de ani, planetele au fost bombardate intens de meteoriti. Meteoritii au lovit scoarta planetelor cu atata putere, incat bucati de roca au fost raspandite in spatiu si au ajuns de pe planetele lovite, pe alte planete. Viata pe Terra a aparut la putin timp dupa acest bombardament – "la prea putin timp incat sa nu fi fost “insamantata” de meteoritii purtatori de microbi", sustine Ruvkun.
Roci martiene au fost gasite pe Terra si, in urma analizelor de laborator, s-a demonstrat ca miezul acestor roci nu a fost niciodata supraincalzit ca urmare a caderii pe Pamant, ceea ce arata ca meteoritii ar fi putut fi transportatori viabili pentru viata microbiana.
Cum demonstreaza cercetatorii ca a fost candva viata pe Marte
Cercetatorii spun ca exista mai multi factori pe care se bazeaza in momentul in care sustin ca viata ar fi putut veni de pe Marte. In primul rand, la inceputurile sistemului nostru solar, climatul de pe Marte era mult mai apropiat de cel de pe Terra, decat este acum. Aceasta inseamna, sustin oamenii de stiinta, ca odata ce una dintre ele a putut gazdui viata, cu siguranta si cealalta a putut.
In al doilea rand, se estimeaza ca un milliard de tone de roca a ajuns pe suprafata Terrei de pe Planeta Rosie. O parte din aceasta cantitate a venit ca urmare a impactului asteroizilor, iar o parte a fost transportata interplanetar in spatiu, inainte de a atinge suprafata Pamantului.
Al treilea argument pe care il dau cercetatorii este ca studii recente au relevat faptul ca microbii au capacitatea de a se adapta la medii extreme despre care multa vreme s-a crezut ca nu pot gazdui viata.
Pe Marte poate exista viata! O fiinta de pe Terra supravietuieste acolo!
Aceste forme de viata au fost numite extremophile si sunt organism care au putut supravietui in apa clocotita, lacuri inghetate si in medii extreme de toxice. Cercetatorii au reusit sa secventeze genomul a doua dintre ele care traiesc pe fundul Lacului Ace, din Antarctica, unde nu exista oxigen, iar temperature coboara sub 33 de grade Fahrenheit.
Cum a ajuns viata de pe Marte pe Terra
Astfel de forme de viata ar fi putut supravietui, prin urmare, in mii de ani de tranzitie prin spatiu, inainte sa ajunga pe o planeta anume. Este foarte posibil ca viata sa fi ajuns de pe o planeta pe alta in acest mod. Cum planeta Marte este cel mai probabil, potrivit cercetarilor de pana acum, planeta pe care viata a existat candva, anterior aparitiei ei pe Terra, teoria potrivit careia formele de viata ar fi fost transportate de pe Marte pe Pamant devine plauzibila. Cu atat mai mult, cu cat dinamica orbitala arata ca este de 100 de ori mai usor ca rocile sa calatoreasca dinspre Marte spre Pamant decat in orice alta directie.