Ordinul anti-imigraţie al lui Trump poate fi aplicat, a decis Curtea Supremă

Ultimul update: Vineri 26 Ianuarie 2018 17:50
Data publicarii: Marti 05 Decembrie 2017 08:44
Categorie: Internaţional
trump

Curtea Supremă a SUA a autorizat luni aplicarea în totalitate a ordinului executiv în domeniul migraţiei emis de Donald Trump.

Este o victorie pentru preşedintele american care a apărat această măsură controversată în numele luptei împotriva terorismului, relatează AFP citată de Agerpres.

Decretul, în cea de-a treia versiune, a făcut obiectul unei bătălii judiciare intense de la sfârşitul lunii ianuarie, cu mai multe răsturnări în prima instanţă şi în apel la diverse jurisdicţii din ţară.

Trump a justificat cele trei decrete prin motive de securitate naţională, dar criticii şi judecătorii care au blocat succesiv aplicarea documentelor i-au reproşat că a vizat fără motiv şi în mod discriminatoriu zeci de milioane de musulmani.

Cea de-a treia versiune a textului, semnată la 24 septembrie, interzice permanent trecerea frontierei americane pentru cetăţenii din şapte ţări (Yemen, Siria, Libia, Iran, Somalia, Coreea de Nord şi Ciad) şi suspendă intrarea în ţară responsabililor guvernamentali venezueleni.

Dar măsura a fost suspendată la 17 octombrie, cu o zi înainte de intrarea în vigoare, de către un judecător din Hawaii. Acesta a considerat că textul nu reuşeşte să demonstreze de ce intrarea a peste 150 de milioane de cetăţeni străini din ţările în cauză "ar prejudicia interesele Statelor Unite". Un judecător din Maryland a blocat de asemenea măsura.

Guvernul, care a contestat aceste decizii, a obţinut o primă victorie în noiembrie: o curte de apel din San Francisco a autorizat aplicarea sa parţială, exceptând "străinii care pot demonstra o relaţie autentică cu o persoană sau entitate din Statele Unite".

În hotărârea sa de luni, Curtea Supremă a autorizat aplicarea integrală a ordinului executiv, în aşteptarea unor decizii ale instanţelor de apel. Două audieri sunt prevăzute pentru această săptămână: miercuri pentru decizia din Hawaii şi vineri pentru cea din Maryland.

Casa Alba a salutat decizia celei mai înalte instanţe judiciare din SUA. "Ordinul executiv este legal şi esenţial pentru protecţia ţării", a declarat un purtător de cuvânt al guvernului american, în timp ce ministrul justiţiei, Jeff Sessions, a salutat o "victorie importantă pentru securitatea poporului american".

În schimb, organizaţiile pentru apărarea drepturilor refugiaţilor au criticat decizia Curţii Supreme. "Este regretabil faptul că ordinul poate fi aplicat integral", a declarat Omar Jadwat, responsabil al Asociaţiei de apărare a drepturilor civile ACLU, denunţând "prejudecăţile antimusulmane ale preşedintelui Trump (care) nu sunt un secret".

Această hotărâre "va împiedica multe persoane eligibile (la intrarea în Statele Unite) să se alăture familiilor lor, să revină la studii sau la muncă ", a declarat la rândul său Mariko Hirose, responsabilă pentru Proiectul Internaţional de Asistenţă pentru Refugiaţi (IRAP). Decizia va avea "consecinţe devastatoare pentru aceşti oameni şi pentru întreaga comunitate musulmană", a spus ea.

trump Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Agerpres

Statele Unite anunță că vremea ”răbdării strategice” s-a încheiat. Ce pregătește Trump
Statele Unite anunță că vremea ”răbdării strategice” s-a încheiat. Ce pregătește Trump
Atac rar între SUA și UK. Trump, către May: ”Concentrează-te pe terorismul islamic din Regat”
Atac rar între SUA și UK. Trump, către May: ”Concentrează-te pe terorismul islamic din Regat”
Donald Trump, despre testul Coreei de Nord:
Donald Trump, despre testul Coreei de Nord: "Kim Jong-un este un căţeluş bolnav”
Reacțiile lui Trump și Putin după noul test din Coreea de Nord:
Reacțiile lui Trump și Putin după noul test din Coreea de Nord: "Ne vom ocupa de asta"
VIDEO PROTVPLUS.RO
batran
Cel mai bătrân om din lume a murit în somn. Câți ani avea japonezul
Momentul exploziei care a ucis 66 de oameni în Mexic. Imaginile filmate înainte
Panică într-un avion care zbura spre Dubai. Pasagerii acuzau că se sufocă: ”Se făcuse verde”
Momentul în care un fost sportiv a atacat o fată de 17 ani, vrând să o violeze. VIDEO
”Afacerea” ilegală pusă în practică de o studentă. Ce a făcut cu zeci de cai
Caii au fost de partea legii. Cum a fost prins de polițiști un suspect fugar
boboteaza
Creștinii ortodocși de rit vechi au sărbătorit Boboteaza cu băi în ape înghețate
Trump le-a făcut democraților o ofertă pentru ieșirea din blocaj. Răspunsul primit
O bombă a explodat într-o mașină, lângă un tribunal din Irlanda de Nord. FOTO/VIDEO
Patinatoare sud-coreene îşi acuză foştii antrenori că le-au bătut şi le-au abuzat sexual
Prințul Philip văzut la volan la 2 zile după accident. A condus fără centură de siguranță
Mii de unguri au protestat la Budapesta: ”Ne-a ajuns!”