Orasul in care un sfert de milion de oameni traiesc "iadul pe pamant". Avioanele rusesti il bombardeaza fara incetare
Catastrofa umanitara in al doilea oras ca marime din Siria, in urma ofensivei fortelor guvernamentale sprijinite de rusi.
Civilii sirieni care sunt supusi bombardamentelor la Alep se confrunta cu "un nivel de salbaticie pe care niciun om nu ar trebui sa il suporte", a declarat duminica Stephen O'Brien, seful Biroului ONU pentru coordonarea afacerilor umanitare (OCHA), potrivit AFP.
Stephen O'Brien a lansat intr-un comunicat un apel urgent pentru incetarea bombardamentelor in acest al doilea oras din Siria, unde 250.000 de persoane sunt sub asediul regimului lui Bashar al-Assad si al aliatului sau, Rusia, care au lansat o ofensiva pentru a prelua din nou controlul asupra localitatii.
Reprezentantul OCHA a facut apel la "o actiune urgenta pentru a pune capat iadului de pe pamant" prin care trece populatia la Alep, in contextul in care toate eforturile diplomatice au esuat. "Sistemul de sanatate din estul Alepului a fost aproape redus la neant", si-a exprimat regretul O'Brien, dupa ce cel mai mare spital din cartierele rebele din Alep a fost bombardat sambata, pentru a doua oara in aceasta saptamana. "Structurile de ingrijiri medicale sunt distruse una dupa alta", a adaugat el.
O'Brien a facut apel la partile implicate in conflict sa permita cel putin evacuarea a sute de civili care au nevoie de ingrijiri urgente. Rezervele de apa si de hrana sunt extrem de putine in estul Alepului, conform ONU, iar ajutorul umanitar pentru oras prin Turcia a fost blocat de catre combatanti.
In acest week-end, fortele regimului Assad au avansat in nordul orasului dupa ce aviatia rusa a efectuat mai multe bombardamente, care s-au redus ca intensitate abia duminica seara. De asemenea, rebelii si trupele guvernamentale au schimbat tiruri de artilerie in care cel putin o persoana a fost ucisa. Daca ofensiva guvernamentala va fi incununata de succes, rebelii ar putea ajunge sa controleze doar o mica zona din sud-estul Alepului.
Divizat din 2012 intre un sector vestic controlat de regim si cartierele estice aflate in mainile rebelilor, Alep a devenit principalul front al conflictului sirian, care a facut peste 300.000 de morti in cinci ani.
Circa 250.000 de persoane, intre care 100.000 de copii, traiesc in cartierele de est, asediate de catre regim, si, conform ONU, sunt victimele "celei mai grave catastrofe umanitare vazute vreodata in Siria".
Sursa: Agerpres
Etichete: Rusia, siria, ONU, ofensiva, bombardamente, civili, alep,
Dată publicare:
03-10-2016 11:00