Orasul femeilor, cel mai indraznet proiect al Arabiei Saudite
Arabia Saudita, une din cele mai conservatoare tari islamice din lume, a decis sa acorde si femeilor sansa de a fi independente financiar, asa cum se intampla in majoritatea statelor lumii. Iata ce solutie inedita au gasit.
Ca sa nu renunte la legile islamice, dar sa ofere femeilor posibilitatea de a avea o cariera, autoritatile saudite au decis sa cladeasca un intreg oras doar al femeilor.
Constructia va incepe anul viitor. Orasul se va numi Hafuf si va atrage investitii de aproximativ 84 de milioane de lire sterline.
Aici se vor angaja in jur de 5.000 de femei, care vor munci in domeniul textilelor, produselor farmaceutice sau al industriei alimentare.
7 diferente de comportament intre baieti si fetite
Companiile de aici vor fi conduse tot de femei. Desi legile din Arabia Saudita nu le interzic femeilor sa munceasca, in prezent numai 15% dintre acestea reprezinta forta de munca a tarii.
Un alt proiect al autoritatilor prevede inlocuirea vanzatorilor de origine straina cu femei saudite.
Spre exemplu, femeile au inceput deja sa lucreze in magazine de lenjerie intima sau de cosmetice, unde initial erau angajati numai barbati.
Anul trecut, regale Abdullah a anuntat ca, incepand cu alegerile din 2015, femeile vor avea drept de vot, dar vor putea sa si candideze.
Cu toate acestea, Arabia Saudita este singura tara din lume unde femeile nu au voie sa conduca masini, iar pana in acest an ele nu putea participa la Jocurile Olimpice.
Codul de legi islamice Sharia stabileste norme morale si religioase, care reglementeaza toate aspectele vietii unui musulman: de la norme de igiena, alimentatie, la relatiile sexuale si rugaciune.
De cele mai multe ori, femeile nu au drepturi egale cu barbatii, pentru ca legea prevede ca prioritatea lor sa fie familia.