Orașul chinez Wuhan, focarul pandemiei de COVID-19, iese oficial din izolare
Focarul pandemiei COVID-19, oraşul chinez Wuhan, a început să revină treptat la normal în noaptea de marţi spre miercuri, odată cu ridicarea restricţiilor de circulaţie impuse pe 23 ianuarie, ca parte a celor aproape 11 săptămâni de carantină.
Sute de oameni care au fost blocaţi în oraş s-au îndreptat imediat spre gări, relatează Agerpres.
"Am fost închis timp de 77 de zile!", s-a bucurat un călător, nerăbdător să se întoarcă la Changsha, localitate situată la 350 km de Wuhan.
Sute de vehicule treceau la punctele de plată a taxei la ieşirea din oraş, unde până de curând erau instalate puncte de control ale poliţiei, conform imaginilor difuzate în direct la televiziunea de stat, scrie EFE.
Unele vehicule stăteau deja la coadă de câteva ore pentru a putea a ieşi din Wuhan imediat după ridicarea interdicţiei.
Ziarul oficial Global Times scrie că mulţi dintre cei care părăsesc oraşul nu sunt rezidenţi, ci persoane care nu au mai putut pleca ca urmare a restricţionării circulaţiei.
În pofida optimismului cu privire la ridicarea restricţiilor, presa chineză avertizează că oraşul este încă "departe de a reveni la viaţa normală".
Tot astăzi sunt reluate şi zborurile, cu excepţia celor internaţionale şi a celor directe cu Beijing, pe lângă circulaţia trenurilor, a autocarelor pe distanţe lungi, a taxiurilor şi a mijloacelor de transport în comun.
Cu toate acestea, autorităţile municipale au solicitat rezidenţilor să nu părăsească oraşul sau provincia Hubei dacă nu este necesar.
Potrivit unui comunicat preluat de mass-media, guvernul provinciei Hubei avertizează că neînregistrarea de noi cazuri de îmbolnăvire nu înseamnă că riscurile de contagiune au dispărut complet.
În fapt, dacă o persoană care doreşte să părăsească oraşul nu obţine un cod QR care să ateste starea de sănătate şi absenţa contactului cu persoanele infectate, nu poate face acest lucru.
Se menţin deocamdată restricţii de intrare în complexele rezidenţiale, unde continuă să fie efectuate controale de temperatură, precum şi cerinţa utilizării măştilor.
În centrele comerciale, supermarketurile sau parcurile care îşi redeschid porţile, afluxul de vizitatori va continua să fie limitat. Nu este permisă încă redeschiderea şcolilor din provincia Hubei.
Vicepremierul Sun Chunlan, care s-a deplasat la Wuhan pentru a supraveghea ieşirea din carantină, a cerut să nu se lase garda jos şi nici să se renunţe la standardele destinate limitării răspândirii virusului, pentru a se evita astfel revenirea epidemiei.
Orașul chinez Wuhan, epicentrul epidemiei de coronavirus, este locul unde au apărut primele cazuri de infectare cu noul virus.
Peste 80.000 de morți cauzate de coronavirus
Pandemia de coronavirus a ucis cel puţin 80.142 de persoane în întreaga lume de la declanşarea sa în decembrie, în China.
Peste 1.397.180 de cazuri de infecţie au fost oficial diagnosticate în 192 de ţări şi teritorii de la începutul epidemiei.
Totuşi, acest număr de cazuri diagnosticate nu reflectă decât o parte din numărul real de infecţii, un număr mare de ţări testând doar acele cazuri care necesită îngrijiri spitaliceşti.
Dintre aceste cazuri, cel puţin 257.100 sunt acum considerate vindecate.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!