Orasele cu cea mai batrana populatie. Fenomenul ingrijorator care se va produce pana in 2020
Pana in anul 2020, populatia de peste 60 de ani a globului va depasi numarul copiilor cu varsta sub 5 ani, pentru prima data in istorie, scrie The Guardian.
Japonia se afla pe primul loc in topul tarilor cu cei mai varstnici locuitori. In Tokyo, aproximativ un sfert din populatia orasului are peste 65 de ani. Aceeasi situatie este valabila si pentru Lisabona, Milano si Barcelona.
Japonezii accepta imbatranirea populatiei ca pe un fenomen social urban. Capitala acestora este cel mai bun exemplu de mediu adaptat la populatia sa.
Astfel, in Tokyo, scarile din institutiile publice si statiile de metrou sunt mereu insotite de lifturi si rampe speciale pentru batrani, iar semafoarele, lifturile si bancomatele sunt insotite de mesaje vocale cu un volum ridicat.
Imbatranirea populatiei este un fenomen ce denota cresterea calitatii vietii si, in acelasi timp, cresterea sperantei de viata de la 47 de ani – in anii 1950 – la aproximativ 70, in prezent.
Totodata, natalitatea a scazut, asadar rezulta o proportie mai mare de persoane varstnice peste tot in lume.
In Londra, 32% din populatie este formata din persoane sub 25 de ani, insa se estimeaza ca numarul persoanelor de peste 60 de ani va creste pana la 48% pana in 2035.
La polul opus, Johannesburg are un procent de 41% persoane sub 25 de ani si doar 4% din populatie are peste 65 de ani.
Provocarea principala pe care o creeaza imbatranirea populatiei este mentinerea echilibrului. Orasele trebuie sa pastreze in balanta forta de munca in scadere si costurile pentru sanatate si asistenta sociala aflate in crestere.