Oraș inundat de bile misterioase: ”Nu știm ce sunt și asta le face și mai periculoase”
La câteva luni după ce bile negre misterioase au forțat închiderea unora dintre cele mai faimoase plaje din Sydney, mici resturi asemănătoare marmurei au început să se spele din nou țărmurile orașului.
Bilele - de această dată de culoare gri sau alb - au determinat primăriile să închidă nouă plaje, inclusiv popularele Manly și Dee Why, în timp ce autoritățile investighează situația, scrie BBC.
Opt plaje, inclusiv Bondi, au fost închise timp de câteva zile în octombrie, când s-a ordonat și o curățare masivă, după ce mii de bile negre au început să apară pe țărm. Testele efectuate de autorități au stabilit că acele bile au fost cel mai probabil rezultatul unei scurgeri de ape uzate.
Primarul din Northern Beaches, Sue Heins, a spus că cele mai recente bile „ar putea fi orice”, potrivit Guardian Australia. „Nu știm în acest moment ce sunt și asta face și mai îngrijorătoare situația”, a declarat ea. „Există ceva care, evident, se scurge sau cade, plutește acolo și este aruncat pe mal”.
Într-o postare pe Facebook de marți, Northern Beaches Council a anunțat că a fost alertat cu privire la noile resturi de către Agenția pentru Protecția Mediului din New South Wales (EPA).
Agenția și consiliul au planificat să colecteze bilele pentru testare și să inspecteze și alte plaje din zonă. Oricine observă bilele este îndemnat să contacteze autoritățile, a adăugat consiliul.
Bilele negre din octombrie conțineau orice, de la ulei, la săpun, păr și droguri
Deși s-a raportat inițial pe scară largă că sunt bile de gudron, resturile din octombrie s-au dovedit mai târziu că aveau în conținut practic totul, de la ulei de gătit și molecule de gunoi de săpun, la medicamente pentru tensiunea arterială, pesticide, păr, metamfetamina și medicamente veterinare.
Oamenii de știință au spus că seamănă cu resturile de grăsimi - adesea numite fatbergs - care se formează în mod obișnuit în sistemele de canalizare.
Cu toate acestea, Sydney Water a raportat că nu există probleme cunoscute cu sistemele de deșeuri din oraș, iar autoritățile încă nu știu sursa materialului, ceea ce i-a determinat pe unii să-și exprime îngrijorarea cu privire la siguranța plajelor orașului.
„EPA nu poate explica sursa deșeurilor umane care provoacă fatbergs și nu poate asigura publicul că plajele din Sydney sunt sigure de utilizat”, a declarat politicianul Sue Higginson, de la Partidul Verzilor, într-o declarație din decembrie.