ORA PAMANTULUI 2014. Peste 150 de tari, inclusiv Romania, si 7000 de orase au stins lumina sambata seara
ORA PAMANTULUI 2014. Romania a participat la cea mai mare manifestare de mediu din lume, pentru a incuraja reducerea consumului de energie.
ORA PAMANTULUI 2014 IN ROMANIA - Planeta noastra a avut sambata seara parte de un moment de respiro, dar a fost vorba doar de 60 de minute in care peste tot in lume a fost celebrata ORA PAMANTULUI.
In Romania, ca si in alte peste 150 de tari de pe Glob, au fost stinse la ora 20.30, in mod simbolic, luminile in toate institutiile publice. Totul pentru a incuraja reducerea consumului de energie.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Centrul Timisoarei a fost in bezna timp de o ora, iar oamenii au iesit pe strada si au incercat sa faca lumina cu ajutorul lampioanelor. Cei mai entuziasmati de acest eveniment au fost copiii, care au dat o lectie adultilor.
In Iasi, de indata ce s-au stins luminile de pe cladirea primariei, s-a dat startul unui show incendiar, in adevaratul sens al cuvantului. In semn de sustinere a ecologismului, cativa studenti au adus in centrul orasului o masina facuta din pet-uri.
Si la Targoviste, autoritatile au oprit iluminatul public timp de o ora, dar cerul a stralucit dupa ce 2014 lampioane au fost lansate de oamenii adunati in centrul orasului.
La 20.30, cladirea Guvernului parca a disparut pret de o ora in intuneric. Iar Palatul Parlamentului a fost aproape in totalitate in bezna.
Sute de tineri din Constanta au aratat, la randul lor, ca le pasa, si au pus umarul la salvarea planetei. Ei au aprins doua mii de lumanari si au inaltat lampioane.
ORA PAMANTULUI 2014 IN LUME - Mobilizare generala, sambata seara, pe intreg mapamondul. O multime de monumente faimoase de pe glob s-au cufundat in bezna timp de o ora.
Turnul Eiffel, Big Ben sau Basilica Sfantul Petru din Vatican au marcat Ora Pamantului stingandu-si luminile. Li s-au alaturat oameni din 158 de tari, hotarati sa traga un semnal de alarma privind pericolul in care se afla planeta. Potrivit estimarilor, 7.000 de orase au participat la actiunea din acest an.
Turnul Eiffel s-a scufundat sambata seara in intuneric, in aplauzele francezilor.
"Este timpul sa facem o schimbare. Trebuie sa actionam si sa coboram pana la limita maxima de emisii admisa pana in 2020 ca sa protejam planeta", a declarat Pierre Canet, reprezentant WWF Franta.
Francezilor li s-au alaturat si italienii. Basilica Sfantul Petru si-a inchis luminile, iar Vaticanul a fost luminat vreme de o ora doar de lampioane de hartie...purtate de oameni deghizati in ursi panda, simbolul Asociatiei Mondiale pentru Drepturile Animalelor si Plantelor Salbatice .
Nici grecii nu s-au lasat mai prejos. In capitala Atena, intunericul s-a lasat peste Acropole. Asa cum s-a intamplat si in Piata Rosie, din Moscova.
Dar si in Londra. Celebrul Big Ben, dar si impozantul palat Westminster s-au alaturat monumentelor celebre din lumea intreaga care au marcat Ora Pamantului.
In Asia, evenimentul a fost sarbatorit cu aceeasi bucurie. "Avem o singura planeta, nu doua sau trei. Si o singura sansa sa traim pe acest pamant. Nu putem sa ne batem joc de aceasta sansa", a declarat si Rab Nawaz, director WWF Pakistan.
In Hong Kong, aproape 4.000 de companii, scoli si alte institutii au inchis luminile vreme de o ora, pentru a-si arata sprijinul fata de mediul inconjurator.
ORA PAMANTULUI 2014. Din Noua Zeelanda si pana in Tahiti, intreaga planeta a stins lumina de Ora pamantului, iar anul acesta fiecare a fost invitat sa fie super erou pentru planeta.
ORA PAMANTULUI este o initiativa inceputa in Sidney, de World Wildlife Fund, acum 7 ani, dar are deja multi sustinatori.
Magor Csibi, Director de Program WWF ROMANIA: "Din fericire, nu trebuie sa ne chinuim foarte mult sa popularizam miscarea, se popularizeaza de la sine. Fiecare om, institutie, oras se mobilizeaza, se organizeaza si asta e frumusetea, ca fiecare poate genera ceva pozitiv."
Anul acesta, la nivel mondial, pentru prima data au ramas in bezna Moscheea Albastra din Istanbul, piramidele de la Giza, alaturi de alte 60 de cladiri emblematice ale lumii: de la statuia lui Isus din Rio de Janeiro si pana la cea mai inalta cladire din lume, Burj Khalifa.
La noi, la inititiativa Guvernului, in toate ministerele si institutiile publice s-au stins luminile de la ora 20.30.
Totodata, iluminatul public in mai multe orase a fost oprit 60 de minute, iar oamenii au fost indemnati sa stinga lumina si acasa.
Ora Pamantului se sarbatoreste in Romania din anul 2009, iar la nivel mondial a atins o comunitate de 2 miliarde de oameni din peste 7000 de orase si 158 de tari.
In Parcul Carol s-a stins lumina de la 8 si jumatate si zeci de oameni au fost asteptati sa vina la un concert de muzica unplugged. Nu s-a folosit nicio sursa de curent electric, ba chiar oamenii au fost indemnati sa-si inchida si telefoanele mobile.
Parcul insa a stralucit datorita sutelor de lumanari care au fost asezate pe alei, unde cei prezenti s-au putut plimba si cu bicicleta.
Sursa: Pro TV
Etichete: lumini, ora pământului, earth hour, iluminat,
Dată publicare:
28-03-2014 19:04