Opt ani şi jumătate de închisoare pentru opozantul Ilia Iaşin, care a criticat invazia din Ucraina
Un tribunal din Moscova l-a condamnat vineri la opt ani şi jumătate de închisoare pe opozantul Ilia Iaşin pentru că a criticat ofensiva militară împotriva Ucrainei, la capătul unui proces care a ilustrat climatul de represiune din Rusia, relatează AFP.
Acest bărbat de 39 de ani a fost judecat pentru că, într-o intervenţie în direct pe YouTube, a denunţat "uciderea de civili" în oraşul ucrainean Bucea, în apropiere de Kiev, unde armata rusă a fost acuzată de abuzuri, lucru negat de Moscova.
Tribunalul l-a declarat vinovat pe opozant pentru că a difuzat "informaţii false" despre armată şi l-a condamnat la opt ani şi jumătate de colonie penitenciară, potrivit unei corespondente a AFP. Procurorul ceruse nouă ani de închisoare, conform Agerpres.
Ilia Iaşin a primit sentinţa râzând, în timp ce susţinătorii săi strigau cu indignare în sala de audieri. 'Vei ieşi mai repede! Nu dispera!", a spus unul din ei.
Procesul său a fost extrem de urmărit în Rusia, deoarece bărbatul era unul dintre ultimii opozanţi ruşi de prim-plan care nu au fugit din ţară sau care nu au fost închişi.
Asta pentru că, în paralel cu intervenţia din Ucraina, Kremlinul a accelerat represiunea în interiorul Rusiei şi îi vânează pe cei care îi contestă operaţiunea militară din Ucraina.
Opozantul Aleksei Navalnîi, principalul critic al Kremlinului, care ispăşeşte de la începutul lui 2021 o pedeapsă grea de închisoare după ce a supravieţuit unei otrăviri, a denunţat vineri condamnarea, într-un mesaj pe Instagram, spunând că este "ruşinoasă".
Întrebat despre subiectul condamnării la o conferinţă de presă, Vladimir Putin s-a prefăcut că nu îl cunoaşte pe opozant, care este totuşi celebru. "Cine este? Un blogger?", a întrebat el.
Avocata lui Iaşin, Maria Eismont, a spus că va ataca în apel decizia de vineri, subliniind în acelaşi timp că clientul său îşi asumă declaraţiile pentru care a fost judecat.
"Ilia s-a pregătit mental de la început pentru posibilitatea de a fi acuzat şi condamnat (...) Ştia foarte bine cum se puteau termina toate acestea", a declarat ea presei.
Iaşin a fost arestat în iunie şi plasat în detenţie provizorie în iulie.
El a ajuns vineri la tribunal surâzând, făcând cu ochiul şi cu mâna spre apropiaţii săi şi găsind chiar ocazia să glumească.
"Cred că judecătorul nu vrea să citească verdictul", a spus Iaşin, în timp ce magistratul întârzia să intre în sala de audieri.
El a fost inculpat pe baza articolelor din Codul Penal introduse la scurt timp după începutul ofensivei din Ucraina şi care prevăd pedepse pentru cei care "discreditează" armata sau "publică informaţii false" despre acest subiect.
Aceste texte sunt vagi, iar câmpul lor de aplicare, foarte larg. Detractorii Kremlinului le consideră un instrument pentru a înăbuşi vocile tuturor celor care se opun intervenţiei militare ruse din Ucraina.
În ciuda arestării sale, Iaşin a continuat să critice autorităţile în mod acerb şi să denunţe intervenţia militară din Ucraina.
La începutul lui noiembrie, el i-a acuzat pe judecătorii ruşi că sunt "servitori" ai puterii şi că îi dau lui Putin un "sentiment de impunitate". "Acest sentiment a dus în cele din urmă ţara noastră la un război sângeros şi la zeci de mii de victime", a spus Iaşin.
Cu ocazia unei alte audieri, el şi-a explicat refuzul de a fugi din Rusia declarând: "Îmi iubesc ţara şi sunt gata să îmi sacrific libertatea pentru a trăi aici (...) Sunt un patriot".
Iaşin a fost un apropiat al opozantului Boris Nemţov, asasinat în 2015, dar şi al activistului anticorupţie Alexei Navalnîi.
Procesul său s-a numărat printre numeroasele cazuri deschise împotriva unor reprezentanţi politici ai opoziţiei sau unor simple persoane particulare care au criticat ofensiva rusă din Ucraina.
În iulie, un deputat local de opoziţie din Moscova, Alexei Gorinov, a fost judecat pentru difuzare de "informaţii false" despre armata rusă, după ce a denunţat conflictul din Ucraina, şi condamnat la şapte ani de închisoare.