ONU, despre criza nord-coreeană: „Cea mai mare problemă de securitate din lume”
Tensiunile dintre Coreea de Nord și comunitatea internațională au escaladat, iar Organizația Națiunilor Unite își exprimă îngrijorarea față de noile evoluții și susțin că încearcă să evite izbucnirea unui război.
Jeffrey Feltman, sub-secretar general al ONU pe politică externă, este unul dintre oficialii care a vizitat Coreea de Nord. Feltman l-a întânit pe Ri Yong Ho, ministrul nord-coreean al Afacerilor Externe, scrie CNN.
În urma discuției, cei doi oficiali „sunt de acord că situația curentă este una dintre cele mai tensionate și periculoase și ridică cele mai mari probleme de securitate din întreaga lume”, se arată în declarația Organizației Națiunilor Unite.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Feltman a subliniat necesitatea implementării unor rezoluții relevante ale Consiliului de Securitate, spunând că o soluție diplomatică ar putea fi obținută printr-un dialog onest.
Într-o declarație adresată jurnaliștilor, el a spus că există o "nevoie urgentă de a preveni calculeleeronate și să ținem canalele deschise pentru a reduce riscurile izbucnirii unui conflict". El a subliniat faptul că întreaga comunitatea internațională este alarmată de escaladarea tensiunilor și se angajează să soluționeze pașnic criza.
"Timpul este esențial", a adăugat acesta el.
Vizita lui Feltman în Coreea de Nord a fost un răspuns la o "invitație de lungă durată" din partea autorităților din Phenian pentru dialog politic, a declarat ONU înaintea vizitei.
Ultimul oficial important al ONU care vizitează Coreea de Nord a fost Valerie Amos în octombrie 2011, potrivit ONU.