Americanii se tem. Ce ar plănui Coreea de Nord în timpul Jocurilor Olimpice de iarnă
Oficialii americani şi sud-coreeni sunt tot mai îngrijoraţi de un posibil atac al Phenianului, în timpul Jocurilor Olimpice de iarnă, care se vor disputa la începutul anului viitor în Coreea de Sud.
Serviciile de securitate din cele două ţări sunt în alertă şi conlucrează în faţa unui potenţial pericol. Chiar dacă Kim Jong Un nu-şi va lansa rachetele în timpul Olimpiadei, spun experţii, poate ordona, de exemplu, un atac cibernetic sau acţiuni de sabotaj care să perturbe buna desfăşurare a Jocurilor.
Peste 8 săptămâni, încep Jocurile Olimpice de la Pyeongchang, iar pârtiile şi bazele sportive se află la 90 de kilometri de zona demilitarizată.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
James Gagliano, fost agent FBI: "Mă îngrijorează mai ales ţintele uşor de lovit şi acţiunile la care ar putea recurge Coreea de Nord pentru a-i provoca pe sud-coreeni. Ar putea cauza întreruperea probelor sportive, mutarea competiţiilor sau chiar un potenţial război."
Ţintele uşor de lovit la care fac referire experţii sunt, în special, transportul public, şcolile şi zonele comerciale.
Ameninţarea de securitate în timpul Olimpiadei este considerabilă, din cauza locului de desfăşurare şi în contextul situaţiei tensionate - pe muchie de cuţit - provocată de rachetele şi armele nucleare ale regimului de la Phenian.
În trecut, comandouri nord-coreene au pătruns - prin tuneluri - pe teritoriul sud-corean, cu misiuni de spionaj sau pentru a comite asasinate. Iar Regimul de la Phenian are o istorie de acţiuni violente în jurul unor evenimente sportive majore, desfăşurate în Coreea de Sud.
Doi agenţi nord-coreni au pus o bombă la bordul unui avion de pasageri sud-coreean, în 1987, şi toţi cei 115 oameni aflţi la bord au murit. Unul dintre autori a fost capturat şi a declarat că atentatul a fost ordonat de la cel mai înalt nivel, pentru a perturba Olimpiada de vară, care s-a desfăşurat, în anul următor, la Seul.
Iar în 2002, în timpul Campionatului mondial de fotbal, vase de patrulare nord-coreene au hărţuit vase ale sudului. Au fost schimburi de focuri, soldate cu morţi de ambele părţi.
Analiştii spun că liderul de la Phenian are toate motivele să ordone perturbarea Olimpiadei de iarnă.
Patrick Cronin, Centrul pentru Noua Securitate Americană: "Are în faţă perspectiva a doi ani de sancţiuni economice maxime şi alte măsuri restrictive, care îi vor lovi din greu economia. Aşa că va căuta căi de ripostă. Una dintre aceste căi este să aducă pierderi economiei Coreii de Sud. Iar economia sud-coreană este acum sută la sută concentrată pe reuşita evenimentului olimpic internaţional. Imaginaţi-vă, de exemplu, un sabotaj cibernetic. Nu omori pe nimeni, dar ai dat peste cap fluxul economic, transporturile. Îi dai bătaie de cap guvernului de la Seul şi îi strici imaginea. "
Sursa: Pro TV
Etichete: SUA, coreea de nord, atac, Coreea de Sud, jocurile olimpice de iarnă,
Dată publicare:
09-12-2017 18:09