ONU: Ar fi nevoie de 14 ani pentru a curăţa molozul din Gaza cu 100 de camioane pe zi
Marea cantitate de moloz, inclusiv muniţie neexplodată, lăsată de războiul devastator al Israelului în Fâşia Gaza ar putea avea nevoie de aproximativ 14 ani pentru a fi îndepărtată, a declarat vineri un oficial al Naţiunilor Unite, relatează Reuters.
Campania militară a Israelului împotriva grupării islamiste palestiniene Hamas, care este la putere în Gaza, a redus o mare parte din acest teritoriu îngust, de coastă, cu 2,3 milioane de locuitori, la ruină completă, majoritatea civililor rămânând fără adăpost, flămânzi şi expuşi riscului de îmbolnăvire.
Pehr Lodhammar, ofiţer superior în cadrul Serviciului de acţiune împotriva minelor al Organizaţiei Naţiunilor Unite (UNMAS), a declarat în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Geneva că războiul a lăsat circa 37 de milioane de tone de resturi în acest teritoriu foarte urbanizat şi dens populat.
Acesta a declarat că, deşi este imposibil de determinat numărul exact de muniţii neexplodate rămase în Gaza, s-a estimat că, în anumite condiţii, ar putea dura 14 ani pentru a îndepărta resturile, inclusiv molozul de la clădirile distruse.
"Ştim că, de obicei, există o rată de eşec de cel puţin 10% din muniţia de serviciu terestră care este trasă şi care nu funcţionează", a spus el. "Vorbim despre 14 ani de muncă, cu 100 de camioane pe zi", a precizat oficialul.
Hamas a declanşat războiul cu o incursiune şocantă în sudul Israelului, în care militanţii au ucis 1.200 de persoane, potrivit bilanţurilor israeliene. Se crede că Hamas încă mai deţine 129 de ostatici din cei 253 pe care i-a luat la 7 octombrie.
Cel puţin 34.305 palestinieni au fost ucişi şi 77.293 au fost răniţi în ofensiva militară israeliană asupra Fâşiei Gaza începând cu 7 octombrie, potrivit Ministerului Sănătăţii din Gaza.