ONG-urile și media independente finanțate de UE ar putea fi interzise în Ungaria. Guvernul Orban pregătește o lege drastică

Parlamentul Ungariei ia în considerare o lege care ar oferi autorităților puteri extinse pentru a monitoriza, sancționa și, eventual, interzice organizațiile pe care le consideră o amenințare la suveranitatea națională.
Politicienii din opoziție avertizează că i-ar permite guvernului lui Viktor Orbán să închidă toate instituțiile media independente și ONG-urile implicate în afacerile publice, relatează The Guardian.
Proiectul de lege, depus marți seara de un parlamentar din partidul populist de dreapta Fidesz al lui Orbán, urmărește să extindă atribuțiile controversatului Oficiu pentru Protecția Suveranității.
„Lista neagră”
Proiectul ar permite oficiului să recomande includerea pe o listă neagră a organizațiilor considerate ca „amenințând suveranitatea Ungariei prin utilizarea finanțării externe pentru a influența viața publică”.
Legea propune o interpretare largă a ceea ce constituie o amenințare, descriind-o ca acțiuni precum subminarea identității constituționale a Ungariei sau a culturii creștine, ori contestarea primatului căsătoriei, familiei și sexelor biologice.
Toate meciurile de la FIFA Club World Cup pot fi văzute pe VOYO cu comentariu în limba română.
Se așteaptă ca Fidesz să adopte legea în parlament, având majoritate de două treimi, după discursul lui Orbán din februarie, în care acesta a promis să ia măsuri împotriva organizațiilor finanțate din străinătate, afirmând că „trebuie eliminate, măturate... trebuie făcut imposibil din punct de vedere legal ca ele să existe”.
Analiștii au legat tonul dur al propunerii de faptul că Orbán, criticat de mult timp pentru slăbirea instituțiilor democratice și subminarea statului de drept, se confruntă cu o provocare fără precedent din partea unui fost membru de rang înalt al Fidesz, Péter Magyar, înaintea alegerilor de anul viitor.
Cum pot fi afectate organizațiile
Proiectul de lege ar permite autorităților să verifice conturile bancare, documentele și dispozitivele electronice ale organizațiilor incluse pe lista neagră.
Aceste organizații ar fi, de asemenea, excluse de la primirea donațiilor din redirecționarea impozitului pe venit al cetățenilor – o sursă esențială de finanțare pentru multe dintre ele – și ar avea nevoie de o autorizație specială pentru a primi fonduri din străinătate. Donatorii ar trebui să completeze o declarație care să ateste că donațiile lor nu provin din surse externe.
Dacă organizațiile sunt găsite vinovate de folosirea fondurilor externe pentru a amenința suveranitatea Ungariei, ar putea primi amenzi de până la 25 de ori valoarea fondurilor primite. Neplata în termen de 15 zile sau încălcările repetate ar putea duce la închiderea acestora.
Zoltán Kovács, purtătorul de cuvânt al guvernului ungar, a declarat că proiectul de lege a fost introdus pe fondul îngrijorărilor legate de faptul că organizații finanțate din străinătate ar fi folosite pentru a influența discursul politic din țară.
„Investigațiile și dezvăluirile publice din ultimii ani au arătat că milioane de dolari, în principal din surse americane și din Bruxelles, au fost direcționate către organizații ale societății civile și instituții media din Ungaria, cu agende ideologice clare”, a scris el pe rețelele sociale.
Fondurile externe vizate includ și cele provenite de la Uniunea Europeană. După ce detaliile proiectului au fost făcute publice miercuri, legea a fost condamnată de politicienii din opoziție, potrivit site-ului ungar de știri Telex.
„Cu această propunere, ar putea închide orice instituție media independentă din Ungaria și orice ONG implicat în viața publică”, a scris Márton Tompos, liderul partidului de opoziție Momentum, pe rețelele sociale.
Sursa: The Guardian
Etichete: Ungaria, uniunea europeana, lege, Viktor Orban, ONG,
Dată publicare:
15-05-2025 07:47