"Omul cu brat de aur" a salvat viata a doua milioane de bebelusi. Povestea barbatului care a donat sange de 1.101 de ori
Un australian si-a asigurat, probabil, un loc in Rai, salvand de la moarte nu mai putin de doua milioane de bebelusi. A reusit asta donand sange aproape saptamanal, in ultimii 60 de ani.
Si, pentru ca sangele lui contine un anticorp rar, din el a fost preparat un vaccin care a ajutat o multime de femei sa duca sarcina pana la capat si sa nasca prunci sanatosi.
Modest, australianul spune ca acesta e singurul lui talent.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
La 78 de ani, James Harrison arata ca un pensionar obisnuit, care are grija de nepot si colectioneaza timbre. Dar, australienii il considera erou national.
James Harrison, donator: "Sunt poreclit "omul cu brat de aur".
In 1951, cand avea 14 ani, James a suferit o operatie si medicii i-au indepartat un plaman. Pentru ca l-a salvat sangele donat de necunoscuti, a decis sa devina si el donator. James stia ca astfel va salva vieti, dar habar nu avea ca vor fi atat de multe.
Jemma Falkenmire, reprezentanta a Crucii Rosii: "Pana in 1967, mii de bebelusi mureau anual. Femeile pierdeau multe sarcini sau nasteau bebelusi cu leziuni cerebrale."
Cauza era maladia Rhesus, adica o incompatibilitate intre sangele mamei si cel al fatului, care determina anticorpii femeii sa atace globulele pruncului. Apoi, s-a descoperit un anticorp ce rezolva problema, iar James il avea in sange. Cand i s-a cerut, a fost imediat de acord sa-i ajute pe medici sa dezvolte un vaccin.
Jemma Falkenmire, reprezentanta a Crucii Rosii: "Australia a fost printre primele tari care au descoperit un donator de sange cu acest anticorp. Fiecare picatura din acest vaccin care s-a facut in Australia provine din sangele lui James."
James Harrison, donator: "Astazi voi face donatia cu numarul 1.101."
La centrul de transfuzii, sangele lui James este descompus in plasma si globule rosii. Pe cele din urma, James le primeste inapoi, iar din plasma se face vaccinul pentru maladia Rhesus.