OMS: Inegalitatea accesului la vaccinuri se adânceşte şi devine "grotescă"
Inegalitatea accesului la vaccinurile împotriva COVID-19 între ţările bogate şi cele sărace "se adânceşte" şi devine "grotescă", a declarat luni directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, relatează AFP.
"În ianuarie, am declarat că lumea se află în pragul unui eşec moral catastrofal dacă nu se iau măsuri urgente pentru a asigura o distribuţie echitabilă a vaccinurilor anti-COVID19. Avem mijloacele necesare pentru a evita acest eşec, însă este şocant să constatăm cât de puţin s-a făcut pentru a preveni acest lucru", a spus Tedros Adhanom Ghebreyesus într-o conferinţă de presă.
"Decalajul dintre numărul de vaccinuri administrate în ţările bogate şi numărul de vaccinuri administrate via Covax se măreşte şi devine tot mai grotesc în fiecare zi", a adăugat el.
Alegeri 2024
17:04
Cum văd străinii alegerile prezidențiale din România. ”De 20 de ani trebuie să alegem răul cel mai mic”
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
15:30
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spuneau sondajele de opinie despre candidați în urmă cu 6 luni și ce arată acum
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
Sistemul internaţional Covax, coordonat de OMS, îşi propune să furnizeze în acest an doze pentru 20% din populaţia a aproape 200 de ţări şi teritorii, şi include un mecanism de finanţare pentru a ajuta 92 de ţări defavorizate.
"Ţările care vaccinează în prezent persoane mai tinere, sănătoase şi cu risc scăzut de a contracta COVID-19 fac acest lucru în detrimentul vieţii personalului sanitar, al persoanelor în vârstă şi al altor grupuri cu risc din alte ţări", a declarat şeful OMS.
"Ţările mai sărace se întreabă dacă ţările bogate gândesc cu adevărat ceea ce spun atunci când vorbesc despre solidaritate. Distribuţia inechitabilă a vaccinurilor nu este doar ultraj moral. Este, de asemenea, autodistructiv din punct de vedere economic şi epidemiologic", a insistat el.
"Unele ţări se luptă pentru a-şi imuniza întreaga populaţie, în timp ce alte ţări nu au nimic. Acest lucru poate oferi siguranţă pe termen scurt, însă este un fals sentiment de siguranţă", a mai spus Tedros Adhanom Ghebreyesus.