OMS consideră că Sars-Cov-2 a trecut de la animale la oameni, fără să stabilească modalitatea
Misiunea ştiinţifică însărcinată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) să caute originea pandemiei consideră că, cel mai probabil, coronavirusul SARS-CoV-2 a trecut din regnul animal la oameni, dar încă nu a stabilit cum s-a întâmplat acest lucru, relatează EFE.
Ipoteza ca trecerea să se fi făcut indirect, printr-o specie intermediară, a căpătat cea mai mare greutate în raportul final al experţilor, care au depus în ultimele luni eforturi pentru a identifica geneza crizei sanitare care a cuprins întreaga lume de peste un an.
Nu există piste suficient de puternice care să indice o specie în mod particular, însă pangolinii au fost până acum cei mai suspectaţi.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
În schimb, echipa internaţională care a vizitat Wuhan - considerat locul unde s-a înregistrat primul focar - consideră puţin probabil ca răspândirea virusului să fi fost consecinţa unui accident de laborator.
Ipoteza trecerii directe de la specia purtătoare de coronavirus la o persoană este considerată de probabilitate medie, însă ceva mai mare decât cea a unei introduceri a virusului prin intermediul vreunui aliment congelat.
Despre ipoteza iniţială (a transmiterii printr-o specie intermediară), considerată de raport drept cea mai plauzibilă, cercetătorii amintesc că datele genomice colectate de la animale arată că noul coronavirus care provoacă COVID-19 este mai înrudit cu cel găsit la lilieci şi pangolini, fapt ce arată că aceste mamifere ar putea fi considerate drept rezervoare naturale.
Totuşi, lucrurile nu sunt deloc clare, deoarece "niciunul dintre virusurile identificate la aceste specii nu este suficient de asemănătoare cu SARS-CoV-2 pentru a putea fi considerate progenituri directe", se explică în raport.
De asemenea, faptul că în perioada de pandemie şi alte diferite mamifere - precum pisici sau nutrii - au fost mai predispuse la contagiere arată că nu poate fi exclus ca un alt animal să fi servit drept intermediar.
Un alt element care duce la eliminarea liliecilor este faptul că nu a fost detectat virusul în probele şi analizele prelevate de la populaţiile de lilieci şi de la alte animale sălbatice din întreaga China.
"Peste 80.000 de probe de la animale sălbatice, vite şi păsări de curte au fost colectate din 31 de provincii din China şi nu s-au aflat rezultate care să poată fi identificate cu noul coronavirus", relevă raportul.
Ceea ce nu este nicio îndoială, deoarece a fost dovedit ştiinţific, este faptul că majoritatea virusurilor emergente au ca origine animalele.
Investigaţia a lărgit cercul animalelor care ar fi putut eventual să fi servit ca intermediare virusului sau ca transmiţătoare la oameni prin contact apropiat, şi care acum include iepurii, câinii, ratonii şi pisicile.
Referitor la ipoteza unui accident de laborator, misiunea o consideră puţin probabilă, în primul rând pentru că nu există registre ca vreun laborator să fi lucrat înainte de decembrie 2019 cu un virus similar cu SARS-CoV-2 sau să fi studiat genoame care, combinate, să fi dus la originea sa.
Cu privire la cele trei laboratoare din Wuhan, pe care cercetătorii internaţionali au putut să le viziteze pentru scurt timp şi care lucrează cu coronavirusuri, s-a dovedit că îndeplinesc toate standardele de biosecuritate şi să sunt bine administrate.
Contrar unor informaţii care au circulat, raportul susţine că nu au existat persoane care să prezinte simptome compatibile cu cele ale COVID-19 în săptămânile şi în lunile de dinaintea sfârşitului de an 2019, în rândul celor care lucrau în aceste laboratoare.
Sursa: Agerpres
Etichete: OMS, coronavirus, China, Wuhan, pangolin,
Dată publicare:
30-03-2021 18:41