OMS consideră că Sars-Cov-2 a trecut de la animale la oameni, fără să stabilească modalitatea

Coronavirus
Shutterstock

Misiunea ştiinţifică însărcinată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) să caute originea pandemiei consideră că, cel mai probabil, coronavirusul SARS-CoV-2 a trecut din regnul animal la oameni, dar încă nu a stabilit cum s-a întâmplat acest lucru, relatează EFE.

Ipoteza ca trecerea să se fi făcut indirect, printr-o specie intermediară, a căpătat cea mai mare greutate în raportul final al experţilor, care au depus în ultimele luni eforturi pentru a identifica geneza crizei sanitare care a cuprins întreaga lume de peste un an.

Nu există piste suficient de puternice care să indice o specie în mod particular, însă pangolinii au fost până acum cei mai suspectaţi.

În schimb, echipa internaţională care a vizitat Wuhan - considerat locul unde s-a înregistrat primul focar - consideră puţin probabil ca răspândirea virusului să fi fost consecinţa unui accident de laborator.

Ipoteza trecerii directe de la specia purtătoare de coronavirus la o persoană este considerată de probabilitate medie, însă ceva mai mare decât cea a unei introduceri a virusului prin intermediul vreunui aliment congelat.

Despre ipoteza iniţială (a transmiterii printr-o specie intermediară), considerată de raport drept cea mai plauzibilă, cercetătorii amintesc că datele genomice colectate de la animale arată că noul coronavirus care provoacă COVID-19 este mai înrudit cu cel găsit la lilieci şi pangolini, fapt ce arată că aceste mamifere ar putea fi considerate drept rezervoare naturale.

Totuşi, lucrurile nu sunt deloc clare, deoarece "niciunul dintre virusurile identificate la aceste specii nu este suficient de asemănătoare cu SARS-CoV-2 pentru a putea fi considerate progenituri directe", se explică în raport.

De asemenea, faptul că în perioada de pandemie şi alte diferite mamifere - precum pisici sau nutrii - au fost mai predispuse la contagiere arată că nu poate fi exclus ca un alt animal să fi servit drept intermediar.

Un alt element care duce la eliminarea liliecilor este faptul că nu a fost detectat virusul în probele şi analizele prelevate de la populaţiile de lilieci şi de la alte animale sălbatice din întreaga China.

"Peste 80.000 de probe de la animale sălbatice, vite şi păsări de curte au fost colectate din 31 de provincii din China şi nu s-au aflat rezultate care să poată fi identificate cu noul coronavirus", relevă raportul.

Ceea ce nu este nicio îndoială, deoarece a fost dovedit ştiinţific, este faptul că majoritatea virusurilor emergente au ca origine animalele.

Investigaţia a lărgit cercul animalelor care ar fi putut eventual să fi servit ca intermediare virusului sau ca transmiţătoare la oameni prin contact apropiat, şi care acum include iepurii, câinii, ratonii şi pisicile.

Referitor la ipoteza unui accident de laborator, misiunea o consideră puţin probabilă, în primul rând pentru că nu există registre ca vreun laborator să fi lucrat înainte de decembrie 2019 cu un virus similar cu SARS-CoV-2 sau să fi studiat genoame care, combinate, să fi dus la originea sa.

Cu privire la cele trei laboratoare din Wuhan, pe care cercetătorii internaţionali au putut să le viziteze pentru scurt timp şi care lucrează cu coronavirusuri, s-a dovedit că îndeplinesc toate standardele de biosecuritate şi să sunt bine administrate.

Contrar unor informaţii care au circulat, raportul susţine că nu au existat persoane care să prezinte simptome compatibile cu cele ale COVID-19 în săptămânile şi în lunile de dinaintea sfârşitului de an 2019, în rândul celor care lucrau în aceste laboratoare.

Citește și...
Raport OMS după ancheta din China: Nu există dovezi că pandemia a început la Wuhan
Raport OMS după ancheta din China: Nu există dovezi că pandemia a început la Wuhan

Oraşul chinez Wuhan şi mai concret piaţa Huanan nu pot fi considerate definitiv ca focar aflat la originea pandemiei de COVID-19, potrivit raportului final al echipei ştiinţifice a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Recomandări
Statele UE au ajuns la un acord privind un plafon de preţ de 60 de dolari pe baril pentru petrolul rusesc
Statele UE au ajuns la un acord privind un plafon de preţ de 60 de dolari pe baril pentru petrolul rusesc

Guvernele Uniunii Europene au convenit, asupra unui plafon de 60 de dolari pe baril pentru petrolul maritim rusesc, o idee a naţiunilor Grupului celor Şapte (G7), arată un document văzut de Reuters.

Joe Biden: Există o singură modalitate raţională de a pune capăt războiului din Ucraina
Joe Biden: Există o singură modalitate raţională de a pune capăt războiului din Ucraina

Joe Biden a declarat joi că acţiunile lui Vladimir Putin în Ucraina ţin de domeniul patologicului şi a spus că nu are de gând să ia legătura cu liderul rus decât dacă acesta vrea să pună capăt războiului, relatează CNN.

Ucraina anunță că au murit de zece ori mai puțini soldați în război decât anuțase șefa Comisiei UE
Ucraina anunță că au murit de zece ori mai puțini soldați în război decât anuțase șefa Comisiei UE

Până la 13.000 de soldaţi ucraineni au fost ucişi de la începutul invaziei Rusiei, a declarat un înalt oficial de la Kiev, conform BBC, scrie News.ro.