OMS, avertisment pentru Europa: „Situaţia din India poate avea loc oriunde”
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a avertizat joi Europa împotriva unei relaxări a restricţiilor şi subliniază că „situaţia din India poate avea loc oriunde”, relatează AFP.
Criza sanitară majoră cu care se confruntă India în prezent îşi poate avea originea în varianta indiană a SARS-CoV-2, însă şi într-un comportament precum nerespectarea restricţiilor sanitare, conform OMS, relatează News.ro.
„Există în continuare o provocare uriaşă în ţări în care măsurile de protecţie individuală au fost relaxate sau în care au loc adunări în masă sau în care există variante mai contagioase ori în care acoperirea vaccinală este în continuare slabă. Acest lucru poate provoca o furtună perfectă” în sistemul de sănătate al oricărei ţări, avertizează într-o conferinţă de presă online directorul OMS Europa, Hans Kluge.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Hans Kluge le aminteşte celor 50 de ţări din regiunea OMS Europa că „măsurile individuale şi colective de sănătate publică şi măsurile sociale rămân factori hotărâtori” în oprirea pandemiei covid-19, în contextul în care apariţia unor îmbolnăviri în Europa scade ”în mod semnificativ pentru prima oară după două luni”.
Varianta indiană - B 1.617 - a fost descoperită în 17 ţări, inclusiv în mai multe ţări din Europa.
Această variantă a fost etichetată drept o ”variantă de interes” şi nu ”variantă îngrijorătoare” - o denumire care indică faptul că o mutaţie este mai peruculoasă.
Per ansamblu, în regiunea OMS Europa - din care fac parte mai multe ţări din Asia Centrală -, 7% din populaţie a fost complet vaccinată.
Potrivit unor date OMS, persoanele vaccinate sunt mai numeroase decât persoanele bolnave de covid-19 - 5,5% dintre europeni.