Numărul infectărilor cu SARS-CoV-2 a crescut pentru a noua săptămână la rând, la nivel global

Dată publicare: 27-04-2021 08:07
Dată actualizare: 27-04-2021 09:50


La nivel global, numărul infectărilor cu SARS-CoV-2 a crescut pentru a noua săptămână la rând, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății.

În ciuda acestui bilanț, multe ţări din Europa au început săptămâna cu o relaxare a restricţiilor.

După luni în șir cu restricții dure, italienii pot mânca din nou la restaurant. În Milano, Veneția sau Roma, terasele sunt iarăși animate.

Bărbat: ”Dacă veneam la Roma și nu puteam să stau și să mănânc într-un restaurant ar fi fost o tristețe infinită. Slavă Domnului, acum putem reveni la viața normală și suntem cu toții fericiți."

Deocamdată, sunt deschise doar terasele, dar, începând cu 1 iunie, oamenii vor fi primiti și în interior. Carantina de noapte rămâne totuși în vigoare între 10 seara și 5 dimineața.

Cât despre elevi, de luni s-au reîntors în bănci.

Femeie: „Redeschiderea aproape sută la sută a școlilor ne ajută. Să sperăm că putem continua astfel în următoarele luni, în special pentru că suntem în an terminal."

În Peninsulă s-au redeschis, de asemenea, teatrele, sălile de concerte, cinematografele și muzeele, dar numărul celor prezenți este incă limitat.

Sardinia a rămas singura zonă roșie. Pentru a ieși din casă, oamenii de acolo au nevoie de un motiv bine întemeiat. În plus, magazinele neesențiale au lacătul pe ușă.

În Franța, elevii din clasele primare și copiii de grădiniță s-au întors la scoală. Purtarea măştii de protecție și testele COVID sunt obligatorii.

Elev: „Trebuie să ne punem saliva într-un tub și vom putea afla dacă avem sau nu COVID."

Cei de gimnaziu şi de liceu urmează să revină în clase la începutul săptămânii viitoare. Tot atunci, autoritățile vor ridica restricţiile de călătorie impuse de la începutul lui aprilie în Hexagon.

Terasele în aer liber şi unele spaţii destinate evenimentelor culturale ar putea primi undă verde de la mijlocul lunii mai dacă numărul infectărilor scade suficient, a precizat guvernul de la Paris. Totuşi, unii medici şi experţi în sănătate avertizează că ar putea fi prea devreme pentru relaxarea restricţiilor în Franța.

O revenire la normalitate se întrevede și în Belgia. Oamenii au voie să se întâlnească în grupuri de câte zece persoane, iar pentru o vizită la magazin nu mai este nevoie de o programare.

Și în Scoția, magazinele, sălile de sport, piscinele, pub-urile și restaurantele s-au redeschis după o pauză de patru luni. Spre deosebire de Anglia, aici clienții sunt primiți și în interiorul localurilor, dar numai până la ora 8 seara.


VIDEO PROTVPLUS.RO