Olandezii au respins intr-un referendum acordul de asociere UE-Ucraina. 61,1% au votat contra acordului
Olandezii s-au pronuntat miercuri masiv impotriva acordului de asociere intre Uniunea Europeana si Ucraina, in cadrul unui referendum devenit un vot simbolic privind UE, a anuntat agentia de presa olandeza ANP, dupa numararea a 99% din voturi.
Olanda este singura tara membra a Uniunii Europene care nu a ratificat inca acordul cu Ucraina, desi acesta a fost deja aprobat de parlament. Referendumul organizat miercuri nu este unul constrangator, guvernul olandez declarand ca asteapta rezultate inainte de a decide ce pozitie va adopta in privinta ratificarii acordului.
Votul a fost salutat ca o victorie de catre formatiunile eurosceptice olandeze, insa clasa politica olandeza, inclusiv premierul Mark Rutte, a respins posibilitatea unei ratificari a acordului in forma sa actuala.
Alegeri 2024
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
20:58
Marcel Ciolacu este favorit clar pentru câștigarea alegerilor pe platforma pe care s-a pariat masiv în favoarea lui Trump
17:04
Cum văd străinii alegerile prezidențiale din România. ”De 20 de ani trebuie să alegem răul cel mai mic”
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
Potrivit ANP, 61,1% au votat contra acordului, rata prezentei la vot fiind de 32,2%. Estimarile anterioare evocau o prezenta de sub 30%, ceea ce ar fi invalidat rezultatul consultarii populare.
Rezultatele definitive vor fi publicate marti de Comisia Electorala olandeza, dar daca referendumul este validat, ''acordul nu poate fi ratificat in forma sa actuala'', a afirmat premierul Mark Rutte.
Partidele politice olandeze, inclusiv cele care sprijina acordul UE-Ucraina, au sustinut aceasta declaratie si au respins o ratificare a documentului, care vizeaza consolidarea dialogului politic si a schimburilor economice intre UE si Ucraina.
''Se pare ca olandezii au spus 'nu' elitei europene si 'nu' tratatului cu Ucraina, inceputul sfarsitului Uniunii Europene'', a reactionat deputatul de extrema-dreapta Geert Wilders. In opinia sa, este vorba despre o ''motiune de cenzura a poporului olandez contra elitelor de la Bruxelles si Haga''.