Olanda vrea să trimită Ucrainei primele avioane F-16 anul viitor. Piloții ucraineni vor fi antrenați în România
Moscova a difuzat un interviu cu comandantul rus al Flotei Mări Negre după ce Kievul a anunțat că amiralul Sokolov ar fi fost ucis în atacul cu rachete de la Sevastopol, vinerea trecută.
Kremlinul acuză acum serviciile secrete britanice și americane că i-au ajutat pe ucraineni să atace cartierul general al Flotei.
Pe de altă parte, primele avioane F-16 livrate de Olanda ar putea ajunge în Ucraina anul viitor. Ministrul olandez al Apărării spune că piloții ucraineni vor fi antrenați în România.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Kievul susține că amiralul Viktor Sokolov, comandantul Flotei Mării Negre, a fost ucis în atacul cu rachete din 22 septembrie asupra cartierului general din Sevastopol.
Însă Ministerul Apărării de la Moscova a difuzat imagini care îl arată pe amiral într-o video-conferință cu ministerul apărării. Și suține că această reuniune cu oficiali militari de rang înalt ar fi avut loc marți. Apoi a fost difuzat un interviu cu același Sokolov.
Oricum, forțele speciale ucrainene anunțau - fără să aducă și dovezi - că amiralul Sokolov și 33 de ofițeri ar fi murit în atac. Acum dau înapoi.
Reporter: ”Domnule ministru, ne puteți spune dacă comandantul Flotei ruse de la Marea Neagră, Viktor Sokolov, este mort sau viu?
Rustem Amanpour, Ministrul Ucrainean al Apărării: ”Ei bine, în primul rând el se afla pe teritoriile noastre temporar ocupate. El nu ar avea ce să caute acolo. Așa că, dacă este mort, este o veste bună pentru toată lumea și arată că noi continuăm să ne eliberăm teritoriul„.
Între timp, continuă luptele pe diferite fronturi. În regiunea Donețk, din est, localitatea Klișciivka, rămâne unul dintre punctele fierbinți. Forțele ucrainene au eliberat satul. Dar bombardamentele nu s-au oprit.
Ivan Petrichak, Corespondent TV Ucraina: "Pe drumul spre satul Klișciivka, recent eliberat, Chasiv Yar este ultima localitate la care se mai poate ajunge cu camionul. Militarii ne interzic să mergem mai departe!"
Jurnaliștii au vorbit cu soldații care au revenit dintr-o misiune la Klișciivka. Cel mai tânăr are 20 de ani.
"Shilo", soldat ucrainean: ”Artileria noastră a avut efect asupra lor. Ei (rușii) aveau acolo forțe importante, dar s-au retras. Încercau asalturi cu grupe de 15-20 de oameni. Dar cei mai mulți au fost uciși și acolo au rămas”.
Pe de altă parte Olanda vrea să trimită Ucrainei primele avioane F-16 anul viitor.
Kajsa Ollongren, ministrul Apărării, Olanda: ”În primul rând, trebuie instruiți, nu doar piloții, ci și personalul, tehnicieni, toți cei care asigură condițiile pentru un zbor pe F-16, și pentru lupta pe aceste avioane. Estimăm o durată a antrenamentului între 6 și 8 luni. Lucrăm cu centrul de antrenament din România, care sperăm să devină operațional cât mai curând posibil”.
La fel ca Norvegia și Danemarca, Olanda renunță la avioanele F-16 și le poate livra Ucrainei pentru că face tranziția spre avioanele mai avansate, F-35.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: Ucraina, razboi, avioane, romania, antrenament, Olanda, f-16,
Dată publicare:
27-09-2023 19:46