Ofițerii din Marina rusă au propus un atac nuclear asupra Berlinului și a două mari baze militare din Germania
Jurnaliștii germani de la Der Spiegel au publicat un raport potrivit căruia ofițerii din Marina rusă au discutat despre un atac nuclear asupra Berlinului și a două baze militare de top din țară, în timpul unor exerciții militare.
Pentru a agita spiritele în Germania și pentru a-i împiedica spijinul acordat Ucrainei, câțiva ofiței din Marina rusă au discutat despre bombardarea Berlinului, dar și a două dintre cele mai importante baze militare din această țară, informează Der Speigel, citată de Insider.
Această discuție între superiorii ruși ar fi avut loc anul trecut, chiar în timpul unui antrenament al forțelor navale ale Rusiei.
Citând mai multe surse din serviciile de securitate germane, Der Spiegel a relatat că ofițerii ruși au menționat trei potențiale ținte pentru lovituri nucleare, inclusiv capitala germană Berlin, care are o populație de 3,6 milioane de locuitori.
Jurnaliștii germani au precizat că celelalte ținte menționate au fost baza aeriană Ramstein, aflată în sud-vestul Germaniei, care servește drept cartier general al Forțelor Aeriene ale Statelor Unite în Europa, și baza aeriană Buchel, despre care se crede că găzduiește aproximativ 20 de focoase nucleare americane.
Potrivit The Times of London, mesajele au fost interceptate în timp ce navele de război rusești efectuau manevre în Marea Baltică la sfârșitul anului trecut, cu câteva luni înainte ca președintele rus Vladimir Putin să ordone invazia Ucrainei.
Germanii care locuiesc pe lângă cele două baze militare, nemulțumiți și speriați
The Times a precizat că, deși s-ar putea să nu indice faptul că Rusia avea planuri concrete de a ataca nuclear teritoriul german, adăugând că acest tip de discuții nu sunt neobișnuite în timpul exercițiilor militare, este posibil ca aceste dialoguri ar fi avut scopul de a speria Germania și Occidentul.
Reuters a relatat că temerile adânc înrădăcinate de un război nuclear în Germania, resimțite puternic în timpul Războiului Rece, au început să reapară. Agenția de știri a precizat că cererea de buncăre private a crescut vertiginos.
Orașele din apropierea bazelor militare americane, cum ar fi Ramstein, sunt deosebit de nervoase, potrivit Reuters. Klaus Weichel, primarul orașului Kaiserslautern, care se învecinează cu Ramstein, a declarat pentru agenția de știri: "Este de înțeles că temerile revin".
El a adăugat că retorica nucleară a Rusiei are scopul de a stârni temeri în încercarea de a împiedica națiunile occidentale să sprijine Ucraina.