Oficialii francezi atrag atenția asupra sănătății psihice a tinerilor, afectați puternic de pandemie
După un an de temeri și restricții, oficialii francezi atrag atenția asupra unui al treilea val, nu neapărat al pandemiei, cât al unei crize de sănătate mintală pentru tineret.
Izolați, fară perspective și cu buzunarele goale, mulți dintre cei un million și jumătate de studenți ai Franței cad pradă deznădejdii. La fel ca ei suferă, de altfel, tineri de pretutindeni.
Pandemia a transformat libertatea studenției, căutarea, experiențele... în pură supraviețuire. Iată coada la o bancă de alimente înființată în inima Parisului,chiar de studenți - care au înțeles că unii dintre colegii lor fac foamea. Toate acele slujbe temporare care le asigurau banii de cheltuială le sunt acum inaccesibile.
Benjamin Flohic, student: „Suntem o generație de sacrificiu. Nu doar că nu putem avea viață socială, nu mergem la cursuri neavând acces la educație de calitate. Pe lângă toate astea, ne găsim și într-o situație economică extrem de precară.”
Mulți tineri - care, la nevoie, apelau la părinți - n-o mai pot face, acum. Și aceștia și-au pierdut locurile de muncă.
Melissa Bell, corespondent CNN: „Studenții care vin aici nu primesc doar mâncare, ci și sprijin psiholgic. Acest centru de distribuție de alimente poate ajuta 500 de studenți săptămânal. Dar organizatorii spun că cererea este de cel puțin 10 ori mai mare.”
Iar spectrul foametei nu e singura dificultate. Pentru Yasmine, în vârstă de 23 de ani, visul de a studia în Paris s-a transformat într-un coșmar.
Yasmine Al Bydeoi, studentă: „Tocmai îmi începeam studiile universitare, îmi făceam planuri despre cum o să-mi fac mulți prieteni, o să intru în organizații studențești, o să am o droaie de activități și atunci, paf, m-am pomenit blocată în casă, singură cuc între patru pereți.”
Înainte de pandemie, Yasmine făcea rost de bani de buzunar dând meditații copiilor. Acum, pictează și-și face gânduri negre.
Yasmin Al Bydeoi, Studentă: „În privința situației financiare, primim cât de cât ajutor de la autorități, de la diverse asociații, sunt centre de distribuție a alimentelor. Dar, din punct de vedere psihologic, suntem complet singuri, pe cont propriu.”
Un studiu recent, realizat în Franța în categoria de vârstă 18 -24 de ani, a scos la iveală că 3 din 10 tineri s-au gândit la sinucidere în ultimul an.
Kostas Kouris, psiholog: „Ei sunt în faza în care își construiesc viața. Încearcă să devină ce și-au pus în minte. Și, deodată, zbang! Lumea pe care o știau dispare, nu mai pot face nimic. Sunt blocați. Trebuie să le oferim un orizont. Să le spunem că acum suntem în mijlocul furtunii, dar să aibă un calendar de viitor. Altminteri, să fii blocat în furtună fară nicio perspectivă de scăpare provoacă disperare.”