SUA pregătesc una dintre cele mai puternice lovituri în Orientul Mijlociu. „A depăşit cu siguranţă linia roşie”
Răspunsul SUA la atacul cu dronă din Iordania, care a ucis şi rănit duminică membri ai armatei americane, va fi probabil mai puternic decât precedentele lovituri de represalii americane din Irak şi Siria, au declarat oficiali pentru CNN.
Preşedintele Joe Biden se află sub o presiune din ce în ce mai mare pentru a răspunde într-un mod care să oprească definitiv aceste atacuri.
Militanţii susţinuţi de Iran au vizat de peste 160 de ori, începând din octombrie, facilităţi militare americane din Irak şi Siria, iar mai mulţi parlamentari republicani au cerut ca SUA să lovească direct în interiorul Iranului pentru a trimite un mesaj clar.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Dar cea mai mare provocare acum pentru administraţia Biden este cum să răspundă la atacul cu drone - cel mai mortal atac asupra forţelor americane din regiune de la atentatul de la Abbey Gate, care a ucis 13 membri ai serviciilor americane în ultimele zile ale retragerii din Afganistan - fără a declanşa un război regional.
În ultimele luni, SUA au efectuat mai multe lovituri vizând depozite de arme ale reprezentanţilor iranieni în Irak şi Siria. Până în prezent, niciuna dintre aceste lovituri nu i-a descurajat pe militanţi, ale căror 165 de atacuri au rănit peste 120 de membri ai serviciilor americane în întreaga regiune începând din octombrie.
Generalul-locotenent în retragere Mark Hertling a declarat că moartea militarilor americani „a depăşit cu siguranţă linia roşie a preşedintelui", iar atât oficialii, cât şi analiştii se aşteaptă la un răspuns mai puternic, care nu se limitează neapărat la o singură ţară sau la o singură zi.
Dar oficialii au sugerat că este puţin probabil ca SUA să lovească în interiorul Iranului.
Secretarul de stat Antony Blinken a declarat că mediul din Orientul Mijlociu este la fel de periculos cum a fost în regiune „cel puţin din 1973 şi, probabil, chiar înainte".
Cei trei soldaţi americani ucişi în atacul cu dronă asupra unui avanpost militar american din Iordania au fost identificaţi luni ca fiind sergentul William Rivers, 46 de ani, din Carrollton, Georgia, specialistul Kennedy Sanders, 24 de ani, din Waycross, Georgia, şi specialistul Breonna Moffett, 23 de ani, din Savannah, Georgia, potrivit Departamentului Apărării.
Cu toţii erau repartizaţi la Compania 718 de geniu, o unitate de rezervă a armatei americane cu sediul la Fort Moore, Georgia, a declarat adjunctul secretarului de presă al Pentagonului, Sabrina Singh, în cadrul unei conferinţe de presă.
Mai mult de 40 de persoane au fost rănite în atac, potrivit lui Singh, un număr care ar putea creşte. Drona a lovit o clădire de locuinţe din cadrul bazei, unde mulţi membri ai serviciului dormeau la primele ore ale dimineţii, ceea ce a dus la numărul mare de victime, a spus ea.
Sursa: News.ro
Etichete: SUA, iran, atac, soldati americani raniti,
Dată publicare:
30-01-2024 07:15