Oficial kosovar: N-as fi surprins daca ar veni vesti bune de la Romania privind recunoasterea Kosovo
Bekim Çollaku, ministrul kosovar al Integrarii Europene, a declarat, intr-un interviu, ca n-ar fi surprins daca ar primi, anul acesta, "vesti bune" de la Romania si Grecia in ceea ce priveste recunoasterea Kosovo ca stat independent.
Referitor la faptul ca cinci state membre ale Uniunii Europene - Cipru, Grecia, Romania, Slovacia si Spania – inca nu au recunoscut Kosovo, ministrul kosovar al Integrarii Europene, Bekim Çollaku, a precizat ca aceasta situatie a creat probleme pentru Pristina pe drumul sau catre integrarea europeana.
"Ca urmare insa a eforturilor facute de noi si de institutiile europene am reusit sa avansam in ceea ce priveste agenda Kosovo. De fiecare data cand am negociat cu aceste state am gasit intotdeauna vointa politica de a gestiona temerile lor si acest lucru ne-a permis sa facem progrese fara ca vreunul dintre aceste cinci state sa-si foloseasca dreptul de veto pentru a bloca procesul", a afirmat oficialul kosovar, intr-un interviu acordat EUROPP - London School of Economics and Political Science.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Ministrul kosovar al Integrarii Europene si-a exprimat speranta ca situatia se va schimba in viitor, dupa ce aceste state vor ajunge la concluzia ca fost provincie sarba poate functiona ca o tara democratica.
"Ne asteptam sa fie pragmatice (...) Progresul nostru catre recunoasterea (independentei) si catre calitatea de membru UE nu va ajuta doar Kosovo, ci va imbunatati stabilitatea in regiune", a precizat Çollaku. Rugat sa spuna care dintre cele cinci va recunoaste mai intai Kosovo, ministrul kosovar a declarat ca ar putea fi vorba de Romania si Grecia.
"N-as fi surprins daca am primi vesti bune din partea Greciei si Romaniei in viitorul apropiat, posibil chiar anul acesta", a precizat Bekim Çollaku.
In 2008, Kosovo si-a proclamat independenta fata de Serbia, insa Belgradul refuza sa o recunoasca. Totodata, cinci state UE - Cipru, Grecia, Romania, Slovacia si Spania - nu au recunoscut independenta Kosovo.
Pe 27 februarie 2015, premierul Albaniei, Edi Rama, aflat la Bucuresti, a solicitat Romaniei recunoasterea provinciei Kosovo ca stat independent, aratand ca, in opinia sa, rezolvarea acestei probleme va asigura securitatea regionala si va estompa anumite "tendinte si frustrari ale altor tari vecine".
"Vin de repetate ori cu cererea de recunoastere a independentei ca stat a Kosovo si, de asemenea, cu cererea ca Romania sa ofere sprijin permanent ca aceasta tara sa devina membra in aceasta uniune a tarilor in familia din care ea face parte. Noi avem convingerea ca deja problema recunoasterii statului Kosovo nu este o problema bilaterala, ci este o problema comuna care ne priveste pe toti in sprijinul asigurarii sigurantei regionale si pentru a estompa anumite tendinte si frustrari altor tari vecine", a spus Edi Rama, dupa o intrevedere cu premierul Victor Ponta.
In noiembrie 2013, aflat, de asemenea, la Bucuresti, premierul albanez arata ca apreciza atitudinea lui Ponta in problema Kosovo, fosta provincie sarba care si-a proclamat independenta in 2008, si preciza ca asteapta cu nerabdare ca recunoasterea statului Kosovo de catre Romania sa aiba loc, apreciind ca acest fapt va contribui la linistea si dezvoltarea regiunii.
In vara aceluiasi an, premierul Victor Ponta declarase ca nu se fereste sa afirme ca Romania trebuie sa recunoasca independenta Kosovo.
In martie anul trecut, ministru de Externe, Titus Corlatean, sustinea insa ca Romania nu si-a schimbat pozitia fata de Kosovo, dar ca sunt evolutii intre Belgrad si Pristina de care Bucurestiul trebuie sa tinta cont.
"Romania nu si-a schimbat pozitia‚ insa in cazul Kosovo ar fi absurd, politic vorbind, sa nu tinem cont de evolutiile importante in dialogul dintre Belgrad si Pristina, faptul ca aceste evolutii au condus la un anumit grad de normalizare, faptul ca aceste evolutii au deschis calea viitoarei aderari la UE pentru amandoua, si pentru Serbia si pentru Kosovo, si faptul ca Serbia a acceptat (...) in acel acord-cadru de negociere cu UE ca inainte de a finaliza negocierile de aderare sa incheie un acord cu valoare juridica obligatorie de normalizare deplina a relatiei cu Kosovo (...) sunt evolutii de care si Romania si alte state trebuie sa tina cont", a precizat, la Pro TV, Titus Corlatean.