Oficial american: Un atac nuclear asupra SUA sau a aliaţilor lor ar ar însemna finalul regimului Kim
Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a declarat joi că orice atac nuclear asupra SUA sau a aliaţilor săi din partea Coreei de Nord „ar duce la sfârşitul regimului Kim”.
Guvernul lui Kim Jong-un de la Phenian a efectuat în ultimele zile o serie de teste cu rachete. Armata sud-coreeană a declarat că un test al unei rachete balistice intercontinentale de joi s-ar putea să fi eşuat.. Japonia a numit lansarea „revoltătoare şi absolut intolerabilă”, potrivit news.ro.
Potrivit unui comunicat comun publicat de Departamentul american al Apărării, în timpul întâlnirii sale cu ministrul sud-coreean al apărării, Lee Jong-sup, Austin a declarat: „Orice atac nuclear împotriva Statelor Unite sau a aliaţilor şi partenerilor lor, inclusiv utilizarea de arme nucleare strategice, este inacceptabilă şi va duce la sfârşitul regimului Kim.”
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Un limbaj similar a fost utilizat în Strategia Naţională de Apărare a SUA, care a fost lansată săptămâna trecută.
Acest document spunea, parţial: „Strategia noastră pentru Coreea de Nord recunoaşte ameninţarea reprezentată de capacităţile sale nucleare, chimice, de rachete şi convenţionale şi, în special, necesitatea de a clarifica regimului Kim consecinţele nefaste în cazul în care acesta foloseşte arme nucleare. Nu există un scenariu în care regimul Kim ar putea folosi arme nucleare şi să supravieţuiască.”
Austin a discutat cu reporterii de la Pentagon alături de Lee.
„Ministrul Lee şi cu mine am avut o discuţie extraordinară astăzi”, a spus Austin. „Am vorbit despre modul în care Coreea de Nord a continuat provocările şi acţiunile de destabilizare, iar în acest moment de tensiune crescută, alianţa noastră este fermă”.
„Statele Unite rămân pe deplin angajate în apărarea Coreei de Sud. Angajamentul nostru extins de descurajare este ferm şi include o gamă completă a capacităţilor noastre nucleare şi convenţionale şi de apărare antirachetă”, a explicat el.
Austinl a subliniat că cele două ţări plănuiesc să revină la exerciţii militare la scară largă în peninsulă. Administraţia Biden a luat astfel de măsuri după patru ani în care Donald Trump afirmat constant că doreşte ca Coreea de Sud să plătească pentru asistenţa militară a SUA existentă de la războiul din Coreea, din 1950-1953.