Occidentul critică Beijingul pentru că ”joacă la două capete”. ”Nu poate continua să ajute cea mai mare amenințare”
Aflat în vizită oficială în China, Vladimir Putin încearcă să arate lumii că el și Xi Jinping sunt mai apropiați ca niciodată.
Într-o declarație, cei doi au avertizat asupra riscurilor unui război nuclear și au convenit să extindă manevrele militare comune.
Între timp, Statele Unite transmit că nu acceptă atitudinea președintelui chinez, care pare că "joacă pe două terenuri". Pe de o parte, vrea să își consolideze legăturile cu Occidentul, dar oferă sprijin Rusiei în războiul cu Ucraina.
După un summit fastuos, care a durat întreaga zi, joi seară, târziu, președintele Vladimir Putin a ajuns la Harbin. Orașul aflat în nord-estul Chinei servește drept importantă poartă pentru comerțul cu Rusia.
Este prima vizită internațională a lui Putin după ce și-a început cel de-al cincilea mandat prezidențial. Și este deja a treia oară în mai puțin de un an când Vladimir Putin și Xi Jinping se întâlnesc.
Vladimir Putin: ”Într-un cântec celebru de acum 75 de ani, care este încă interpretat și astăzi, există un vers devenit slogan: "Rușii și chinezii sunt frați pentru totdeauna"".
Xi Jinping: ”Consolidarea și dezvoltarea continuă a prieteniei, a bunei vecinătăți, a coordonării strategice cuprinzătoare și a cooperării reciproce dintre China și Rusia are o semnificație irepetabilă".
Cei doi șefi de stat susțin că relaţiile între ţările lor contribuie la pacea şi stabilitatea mondială. În plus, au transmis că vor să evite "o nouă escaladare" a conflictului din Ucraina.
Vladimir Putin: ”Desigur, din partea mea, l-am informat pe liderul Republicii Populare Chineze despre situația care se dezvoltă în jurul crizei ucrainene. Suntem recunoscători prietenilor și colegilor noștri chinezi pentru inițiativele pe care le propun în privința rezolvării acestei probleme".
Xi Jinping: "Ambele părți au convenit că o soluție politică la criza din Ucraina este direcția corectă. Poziția Chinei cu privire la această problemă a fost consecventă și clară. Aceasta include respectarea scopurilor și principiilor Cartei Națiunilor Unite, respectarea suveranității și integrității teritoriale a tuturor țărilor și respectarea preocupărilor rezonabile de securitate ale tuturor părților".
Casa Albă: ”Considerăm inaccpetabil că firmele chineze în ajută pe Putin să poarte acest război împotriva Ucrainei”
Președintele Jinping nu a intrat în detalii în privința "soluției politice" pe care o promovează. De altfel, propunerile generale de pace ale Chinei, prezentate încă de anul trecut, au fost criticate atât de Kiev, cât și de aliații occidentali ai Ucrainei.
Karine Jean-Pierre, purtătoare de cuvânt la Casa Albă: "Considerăm inacceptabil că firmele chineze îl ajută pe Putin să poarte acest război împotriva Ucrainei. Am fost foarte clari în legătura cu asta. Dacă China își propune să susțină pacea în Europa, nu poate continua să ajute cea mai mare amenințare la adresa securității europene. Iar acesta nu este doar mesajul nostru, ci și al NATO, UE și partenerilor din G7".
De departe, dezvoltarea cooperării economice este marea miză a vizitei liderului de la Kremlin în China, iar cei doi președinți au semnat o serie de noi acorduri.
Rusia a devenit principalul furnizor de petrol și gaze al Chinei, care are nevoie disperată de resurse naturale ieftine. Beijingul, la rândul lui, trimite Moscovei mașini și electronice. Dar și componente de uz dual - cipuri, piese pentru avioane, echipament pentru navigație prin GPS - care pot fi folosite atât în scop civil, cât și militar. În plus, băncile chineze ajută Moscova să ocolească sancțiunile occidentale.
De aceea, China a fost acuzată - mai ales de la Washington - că ajută Rusia în războiul de agresiune împotriva Ucrainei.
Sursa: Pro TV
Etichete: SUA, vladimir putin, războiul din Ucraina, xi jinping,
Dată publicare:
17-05-2024 08:05