Obama: "Rusia incearca sa regaseasca gloria trecutului prin forta". Avertismentul pe care i l-a dat presedintelui Putin

Barack Obama la ONU

Rusia incearca sa isi regaseasca 'gloria trecutului' prin 'forta', a declarat marti, in ultimul sau discurs la tribuna ONU, Barack Obama.

Presedintele american a criticat sprijinul Moscovei pentru regimul lui Bashar Al-Assad in Siria, in contextul incetarii armistitiului, precum si incursiunea rusa in Ucraina, potrivit AFP si DPA.

"Vedem cum Rusia incearca sa isi regaseasca gloria trecutului prin forta", a afirmat Obama in cadrul Adunarii Generale a ONU de la New York.

"Daca Rusia va continua sa se amestece in treburile interne ale vecinilor sai, poate ca devine mai populara pe plan intern, poate ca alimenteaza fervoarea nationalista pentru un timp, insa pe termen lung acest lucru ii va diminua statura si va face ca granitele sale sa fie mai putin sigure", a atras el atentia, potrivit Reuters.

Citește și
obama, putin
60 de soldati sirieni, trimisi sa atace ISIS, ucisi din greseala de coalitia internationala. SUA si-au cerut scuze prin Rusia
„Ce se întâmplă e nebunie curată. Și-au ieşit din minţi. Sunt ruşinea Rusiei”. Omul interzis în Rusia lui Putin vine la București

Rusia a anexat peninsula ucraineana Crimeea in 2014 dupa ce liderul promoscovit de la Kiev, Viktor Ianukovici, a fost inlaturat de la putere in urma mai multor luni de proteste.

Fara a mentiona numele presedintelui rus Vladimir Putin sau ale altor sefi de stat sau de guvern, el i-a denuntat pe 'liderii autoritari' care incearca sa se mentina la putere fie prin masuri de represiune permanente impotriva oponentilor politici in interior, fie prin crearea de conflicte in exterior.

In acelasi discurs, Obama a spus despre Coreea de Nord ca este o 'pustietate' si ca programul nuclear al acesteia reprezinta o amenintare la adresa lumii.

Recentele teste nucleare ale Coreii de Nord ilustreaza importanta comunitatii globale si a unei reactii comune, a mai declarat el, subliniind ca Phenianul 'trebuie sa sufere consecintele'.

De asemenea, in legatura cu conflictul din Orientul Mijlociu, Obama a spus ca ambele parti ar avea de castigat daca Israelul ar recunoaste ca nu poate ocupa permanent teritoriu palestinian si daca palestinienii ar respinge instigarile si ar recunoaste legitimitatea Israelului.

"Cu siguranta israelienii si palestinienii ar duce-o mai bine daca palestinienii ar respinge instigarile si ar recunoaste legitimitatea Israelului ... (si daca) Israelul ar recunoaste ca pur si simplu nu poate ocupa permanent si se instala pe teritoriu palestinian", a subliniat presedintele american.

Ban Ki-moon condamna dur atacul asupra convoiului ONU

Secretarul general al Natiunilor Unite, Ban Ki-moon, a cerut marti 'incetarea luptelor' in Siria, in deschiderea sesiunii anuale a Adunarii Generale a ONU, relateaza France Presse.

"Fac apel la toti cei care au influenta sa obtina incetarea luptelor si inceperea negocierilor" pentru o tranzitie politica, a pledat el, in contextul in care armistitiul instaurat pe teren a incetat.

El a denuntat atacul de luni soldat cu victime asupra unui convoi al ONU si al Semilunii Rosii Siriene in regiunea Alep din nordul Siriei. Este "un atac dezgustator, salbatic si aparent deliberat" care a fortat ONU sa isi suspende operatiunile umanitare, a subliniat el.

Ban Ki-moon i-a calificat pe lucratorii umanitari din Siria drept 'eroi', iar pe agresorii lor - 'lasi' care trebuie 'sa raspunda pentru aceste crime'.

Conflictul din Siria este cel "care face cei mai multi morti si care raspandeste cea mai multa instabilitate", a mai afirmat el, atacand in special regimul presedintelui Bashar al-Assad.

"Numeroase grupari au ucis civili nevinovati, insa niciuna la fel de multi ca guvernul sirian, care continua sa foloseasca butoaie cu explozibili asupra zonelor rezidentiale si sa tortureze sistematic prizonieri", a adaugat Ban Ki-moon.

El i-a criticat pe numerosii protagonisti care "alimenteaza masina de razboi", subliniind prezenta in sala Adunarii Generale a reprezentantilor unor guverne care "au facilitat, finantat sau chiar participat la atrocitati comise de toate partile din conflict".

Adunarea Generala a ONU: Obama cere comunitatii internationale sa ii ajute mai mult pe refugiati

Presedintele american Barack Obama a facut marti apel, in ultimul sau discurs de la tribuna ONU, la comunitatea internationala sa faca mai mult pentru a-i ajuta pe refugiatii care fug de conflictul din Siria si din alte tari, relateaza DPA.

"Trebuie sa facem mai mult si sa ne deschidem inimile pentru refugiatii care isi cauta cu disperare o casa", a spus Obama in cadrul Adunarii Generale a ONU de la New York, inaintea unui summit gazduit de SUA dedicat crizei refugiatilor.

Rezolvarea crizei refugiatilor este necesara pentru ca lumea sa fie mai sigura, iar tarile bogate trebuie sa faca mai mult pentru a ajuta statele care duc povara cea mai grea in cazul afluxului de refugiati, a mai afirmat el.

Obama a facut de asemenea apel la continuarea eforturilor diplomatice in Siria in pofida ultimelor esecuri, subliniind ca nu exista solutie 'militara' la acest conflict, potrivit AFP.

"In Siria, unde nu va exista in cele din urma victorie militara, trebuie sa putem continua munca dificila a diplomatiei, care vizeaza oprirea violentelor si oferirea de ajutor celor care au nevoie", a declarat el, in contextul in care armistitiul fragil de incetare a focului pe teren a incetat.

New York: Reuniunea Grupului international de sprijin pentru Siria s-a încheiat fără rezultate concrete

Reuniunea Grupului international de sprijin pentru Siria (GISS), desfasurata marti la New York, s-a incheiat fara un rezultat concret, la o zi dupa ce armata siriana a declarat incetarea armistitiului instaurat in urma cu saptamana, prin acordul negociat de Washington si Moscova, si in timp ce pe teren bombardamentele au fost reluate, transmite AFP.

Departamentul de Stat al SUA a informat luni seara ca Grupul international de sprijin pentru Siria, care reuneste in jur de 20 de state - printre care SUA, Rusia, Arabia Saudita, Turcia si Iran - si organizatii internationale, urma sa se intruneasca marti, la New York, pentru a 'evalua' acordul intre Washington si Moscova, care impunea o incetare a focului intre 12 si 19 septembrie.
Armata siriana anuntase cu cateva ore mai inainte incetarea armistitiului, acuzandu-i pe rebeli de nerespectarea prevederilor acordului.

'Incetarea focului nu a murit', s-a marginit sa declare secretarul de stat al SUA, John Kerry, la iesirea de la reuniune, pe care a coprezidat-o impreuna cu ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov.

Kerry a afirmat ca mizeaza pe o noua intrevedere cu Lavrov in aceasta saptamana, iar alti ministri au evocat o noua reuniune a GISS in zilele urmatoare.

Aceeasi formula - incetarea focului 'nu a murit' - a fost folosita de emisarul special al ONU pentru Siria, Staffan de Mistura, care supervizeaza negocierile politice intre Damasc si opozitie, suspendate din luna aprilie.

'A fost o reuniune destul de dramatica, atmosfera era incarcata. Daca mai exista vreo sansa? Nu sunt capabil in prezent sa raspund la aceasta intrebare, dar trebuie sa facem totul pentru a salva armistitiul', a comentat seful diplomatiei franceze, Jean-Marc Ayrault.

El a estimat ca 'negocierea intre americani si rusi si-a atins limitele' si a denuntat 'lucrurile ramase nespuse' in negocierile dintre Washington si Moscova.

In schimb, un alt participant la reuniune, ministrul de externe britanic, Boris Johnson, considera ca medierea Kerry-Lavrov in procesul diplomatic referitor la Siria este singura carte de care dispune comunitatea internationala, de aceea ea trebuie 'repusa pe sine'.

In discursul de deschidere a Adunarii Generale a ONU, secretarul general Ban Ki-moon a lansat marti un nou apel la incetarea luptelor in Siria si la inceperea negocierilor.


Premierul Ciolos, alaturi de sotia sa, la ceremonia de primire organizata de secretarul general al ONU

Premierul Dacian Ciolos si sotia sa, Valerie Ciolos, au participat marti la ceremonia de primire organizata de secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, in onoarea sefilor de delegatie prezenti la cea de-a 71-a sesiune a Adunarii Generale a ONU, relateaza Agerpres.

Ulterior, premierul Ciolos a fost prezent si la evenimentul de marcare a primei aniversari de la adoptarea Agendei 2030.

Seful Executivului de la Bucuresti participa la deschiderea segmentului la nivel inalt al celei de a 71-a sesiuni a Adunarii Generale a ONU, dupa care are programata o intalnire bilaterala cu presedintele Egiptului, Abdel Al-Sisi.

Dacian Ciolos va fi prezent la dejunul la nivel inalt oferit de Ban Ki-moon, in onoarea sefilor de delegatie, dar si la Summitul liderilor privind criza globala a refugiatilor, organizat de SUA alaturi de Canada, Etiopia, Germania, Iordania, Mexic si Suedia, care are loc marti dupa-amiaza.

Tot marti, Ciolos va avea intrevederi cu secretarul general ONU, cu presedintele Finlandei, Sauli Niinisto, si cu directorul executiv al UNEP, Erik Solheim.

Premierul roman va lua parte, la sediul ONU, la evenimentul ''Open Government Partnership: Five Year Celebration'', coprezidat de presedintii Africii de Sud si Frantei. In cursul serii, premierul va participa la receptia oferita de UE, dar si la cea data de presedintele SUA Barack Obama si de prima doamna Michelle Obama, in onoarea sefilor de delegatie.

Dacian Ciolos va fi prezent si la receptia oferita sefilor de delegatii pentru aniversarea initiativei HeForShe de presedintele Finlandei si directorul executiv al UN Women.

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
Cele mai importante subiecte care se vor discuta la summit-ul ONU de la New York. Ce va face acolo premierul Romaniei
Cele mai importante subiecte care se vor discuta la summit-ul ONU de la New York. Ce va face acolo premierul Romaniei

Cele 193 de state membre ale Organizatiei Natiunilor Unite urmeaza sa adopte luni, la New York, o serie de angajamente ca raspuns la cea mai grava criza in materie de migratie de dupa cel de-al doilea razboi mondial.

60 de soldati sirieni, trimisi sa atace ISIS, ucisi din greseala de coalitia internationala. SUA si-au cerut scuze prin Rusia
60 de soldati sirieni, trimisi sa atace ISIS, ucisi din greseala de coalitia internationala. SUA si-au cerut scuze prin Rusia

SUA au transmis prin intermediul Rusiei regrete pentru uciderea neintentionata a unor militari sirieni, a afirmat un inalt oficial al administratiei presedintelui Barack Obama, relateaza Reuters.

UE a decis sa prelungeasca sanctiunile aplicate Rusiei iar Statele Unite le extind. Replica dura a Kremlinului
UE a decis sa prelungeasca sanctiunile aplicate Rusiei iar Statele Unite le extind. Replica dura a Kremlinului

La doar o zi dupa intalnirea dintre Vladimir Putin si Barack Obama la summit-ul G20, sanctiunile occidentale impuse Rusiei au fost prelungite pentru inca o jumatate de an.

Recomandări
Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”
Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”

Israelul a lansat joi noapte un atac asupra Iranului, după acțiunea din weekend asupra teritoriului său. Explozii puternice s-au auzit în centrul țării, în orașul Isfahan, în apropierea unei baze militare.

Moment istoric la căile ferate. S-a lansat în sfârșit licitația de 300 de milioane de euro pentru un tronson foarte aglomerat
Moment istoric la căile ferate. S-a lansat în sfârșit licitația de 300 de milioane de euro pentru un tronson foarte aglomerat

Compania Națională de Căi Ferate CFR SA a lansat vineri licitația pentru modernizarea căii ferate Constanța-Mangalia, după mai multe amânări.

Cristian Pîrvulescu: A fost un atac ”farmaceutic”al Israelului, Iranul se va preface că nu a existat nimic
Cristian Pîrvulescu: A fost un atac ”farmaceutic”al Israelului, Iranul se va preface că nu a existat nimic

Israelul a lansat vineri dimineață un atac asupra Iranului, după atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute.