60 de soldati sirieni, trimisi sa atace ISIS, ucisi din greseala de coalitia internationala. SUA si-au cerut scuze prin Rusia

obama, putin

SUA au transmis prin intermediul Rusiei regrete pentru uciderea neintentionata a unor militari sirieni, a afirmat un inalt oficial al administratiei presedintelui Barack Obama, relateaza Reuters.

Zeci de militari sirieni au fost ucisi "din greseala” sambata de lovituri aeriene ale coalitiei internationale conduse de Statele Unite.

Reuniunea Consiliului de Securitate al ONU privind Siria, scena tensiunilor intre Rusia si SUA

Consiliul de Securitate al Natiunilor Unite s-a reunit sambata seara timp de o ora, pentru a discuta atacul coalitiei internationale asupra armatei siriene. Incidentul ar putea periclita armistitiul declarat luni, in urma unui acord intre Moscova si Washington, pentru a permite ONU sa trimita ajutoare umanitare in zonele greu accesibile din Siria.

Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului si Rusia au anuntat ca bombardamentele de aviatie ale coalitiei internationale au lovit sambata pozitii ale armatei siriene langa aeroportul Deir al-Zor.

In Consiliul de Securitate, ambasadoarea americana la ONU, Samantha Power, a afirmat ca SUA investigheaza loviturile aeriene, iar daca vor ajunge la concluzia ca intr-adevar au fost loviti militari ai Siriei, "nu aceasta a fost intentia noastra si desigur ca regretam pierderea de vieti".

Citește și
Putin
"Sa nu fiti surprinsi daca Rusia declanseaza o criza falsa in Moldova!" Avertismentul WSJ despre urmatoarea tinta a lui Putin
VIDEO. Mai multe turiste s-au luat la bătaie după o petrecere. Atenție, imagini care vă pot afecta emoțional!

Power a adaugat ca decizia Rusiei de a convoca de urgenta consiliul a fost "cinica si ipocrita", deoarece Moscova nu si-a manifestat in mod similar indignarea cand fortele guvernamentale siriene au ucis civili pe parcursul celor peste cinci ani de conflict. "Rusia trebuie sa inceteze marcarea ieftina de puncte si demagogia si manevrele si sa se concentreze pe ceea ce conteaza, adica implementarea a ceea ce am negociat cu buna credinta", a declarat presei ambasadoarea SUA.

La randul sau, intrebat de ziaristi daca loviturile aeriene mentionate inseamna sfarsitul acordului privind armistitiul in Siria, ambasadorul rus Vitali Ciurkin a raspuns: "Este un mare semn de intrebare. As fi foarte interesat sa vad cum reactioneaza Washingtonul. Daca actiunile de azi ale ambasadoarei Power sunt un indiciu al acestei posibile reactii, atunci avem probleme mari".

Potrivit lui Ciurkin, este un moment crucial in eforturile de pacificare a Siriei si in lupta impotriva terorismului, iar SUA ar fi trebuit sa mai astepte doua zile inceperea cooperarii militare cu Rusia, in loc sa desfasoare o operatiune "necugetata". "Cine conduce la Washington? Casa Alba sau Pentagonul? Deoarece am auzit declaratii de la Pentagon care contrazic pur si simplu ceea ce am auzit de la presedintele Obama si de la secretarul Kerry" (n. red.: secretarul de stat american John Kerry), a mai spus ambasadorul rus.

Rusia si SUA s-au acuzat reciproc de blocarea ajutoarelor umanitare departe de orasul sirian Alep. Ciurkin a afirmat ca guvernul de la Damasc a acordat toate autorizatiile necesare pentru ajutoarele umanitare din Siria, iar convoiul catre Alep ar urma sa porneasca duminica.

Armata siriana acuza coalitia internationala ca ajuta gruparea Stat Islamic prin lovituri aeriene

Comandamentul general al armatei siriene a acuzat sambata coalitia internationala condusa de SUA.

O lovitura aeriana la Jebel Tharda, in apropierea aeroportului Deir al-Zor, sambata la ora locala 17 (14.00 GMT), ar fi ucis mai multi soldati sirieni care se pregateau sa atace gruparea Stat Islamic, ceea ce ar reprezenta o "dovada concludenta" ca SUA si aliatii lor sustin fortele jihadiste, se afirma intr-un comunicat al armatei siriene.

Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, organizatie neguvernamentala cu sediul la Londra, care lucreaza cu numerosi observatori pe teren in Siria, a confirmat moartea a 30 de soldati sirieni in urma atacului aerian si a precizat ca si aviatia militara a Rusiei a bombardat aceeasi zona, simultan cu coalitia internationala condusa de SUA.

Rusia sustine ca in atac au murit 62 de soldati.
 

Articol recomandat de sport.ro
”Cea mai sexy fotbalistă din lume” semnează! Unde va juca Alisha Lehmann
”Cea mai sexy fotbalistă din lume” semnează! Unde va juca Alisha Lehmann
Citește și...
Trupe speciale ale SUA,
Trupe speciale ale SUA, "puse pe fuga" de rebelii sirieni la granita cu Turcia: "Crestinii si americanii nu au ce cauta aici"

O inregistrare video, publicata pe Twitter, pare sa surprinda momentul in care soldati americani sunt pusi pe fuga de rebelii moderati din Siria, sustinuti chiar de SUA, relateaza The Telegraph.

"Sa nu fiti surprinsi daca Rusia declanseaza o criza falsa in Moldova!" Avertismentul WSJ despre urmatoarea tinta a lui Putin

Publicatia The Wall Street Journal anunta care ar putea fi urmatoarea tinta a lui Vladimir Putin. "Sa nu fiti surprinsi daca Kremlinul va declansa o falsa criza in Republica Moldova", avertizeaza publicatia.

Recomandări
Finanțele ne asigură că este legal să obțină datele personale, chiar și CNP prin e-factura dar „explorează” și alte variante
Finanțele ne asigură că este legal să obțină datele personale, chiar și CNP prin e-factura dar „explorează” și alte variante

„Protecția datelor cu caracter personal este o necesitate imperativã în era digitalã, în acest sens MF își reitereazã angajamentul ferm de a respecta toate standardele naționale și europene în domeniu”, au subliniat Finanțele, într-un comunicat de presă.

Fraților Tate le-a fost ridicată interdicția de a părăsi România. Vor continua acţiunile pentru a-şi reabilita numele
Fraților Tate le-a fost ridicată interdicția de a părăsi România. Vor continua acţiunile pentru a-şi reabilita numele

Tribunalul Bucureşti a ridicat, vineri, restricţia de circulaţie pentru fraţii Tate în interiorul Uniunii Europene, anunţul fiind făcut de echipa de comunicatori a celor doi.

Valea Oltului, rute ocolitoare recomandate oficial de către CNAIR. Harta cu traseele rutiere pentru șoferi
Valea Oltului, rute ocolitoare recomandate oficial de către CNAIR. Harta cu traseele rutiere pentru șoferi

Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a anunţat mai multe rute ocolitoare ale Văii Oltului (DN7) pentru perioada în care circulaţia va fi închisă pentru defrişarea versantului.