O veveriţă a fost testată pozitiv cu ciumă bubonică în statul american Colorado
O veveriţă a fost testată pozitiv cu ciumă bubonică, în weekend, în statul Colorado din centrul Statelor Unite, ceea ce a determinat autorităţile statale să emită o atenţionare sanitară, au informat luni media americane citate de agenţia Xinhua.
Infecţia depistată la veveriţă a fost semnalată în oraşul Morrison din comitatul Jefferson, la aproximativ 27 kilometri sud-vest de capitala statului, Denver, după ce un alt caz a fost confirmat anterior în comitatul Broomfield, la nord-vest de Denver.
Potrivit rapoartelor, Colorado a emis o atenţionare sanitară după infecţia recent confirmată, citând o amplificare a activităţii asociate ciumei în acest stat, scrie Agerpres.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Conform reprezentanţilor locali din domeniul sanitar, pisicile sunt în special sensibile la această boală bacteriană letală, răspândită de purici care trăiesc pe rozătoare sălbatice. Oamenii se pot infecta prin intermediul animalelor infectate sau a înţepăturilor de purici purtători.
Printre simptomele ciumei bubonice se numără febră mare, frisoane, dureri de cap şi greaţă, care apar la o săptămână după expunere.
Recent, un adolescent în vârstă de 15 ani suspectat de infecţie cu bacteria care provoacă ciuma bubonică a murit în provincia Gong-Altai din vestul Mongoliei. Cazul a fost confirmat de rezultatele testelor de laborator, a anunţat marţi Ministerul Sănătăţii din această ţară. ''Rezultatul unui test de reacţie de polimerizare în lanţ (PCR) a dezvăluit luni seară că ciuma bubonică a provocat moartea unui băiat de 15 ani", a declarat Dorj Narangerel, director al Departamentului de relaţii publice şi monitorizare din Ministerul Sănătăţii în cadrul unei conferinţe de presă.
Adolescentul din Mongolia ar fi consumat carne de marmotă cu puţin timp înaintea decesului, potrivit Centrului Naţional pentru Boli Zoonotice (NCZD). Doi prieteni ai săi şi alte cincisprezece persoane care au intrat în contact cu el au fost izolaţi şi sunt trataţi la spitalele locale, a spus Narangerel, avertizând cetăţenii să nu consume carne de marmotă.
Două cazuri de ciumă bubonică au fost confirmate recent în provincia vecină Khovd, pacienţii fiind doi fraţi care au mâncat carne de marmotă.
Cazul adolescentului de 15 ani a fost semnalat în prima zi a săptămânii trecute.
Ciuma bubonică este o afecţiune bacteriană răspândită de purici care trăiesc pe corpul rozătoarelor sălbatice, precum marmotele. Poate ucide o persoană adultă în mai puţin de 24 de ore dacă nu este tratată la timp, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).
Serviciile sanitare ruse au anunţat miercuri că au demarat o campanie de depistare a ciumei bubonice în rândul populaţiei de rozătoare din republica Bureatia, o regiune care are graniţă comună cu Mongolia.
În nordul Chinei, autorităţile din oraşul Bayannur, situat în regiunea autonomă Mongolia Interioară, au descoperit recent un caz de ciumă bubonică la un cioban.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunţat săptămâna trecută că urmăreşte cu atenţie cazurile de ciumă bubonică din China, subliniind că situaţia actuală nu prezintă un risc sporit şi este "bine gestionată".