O treime din suprafata planetei Marte, acoperita candva de oceane
Planeta Marte pare sa nu fi avut intotdeauna aspectul unui desert. Potrivit ultimelor descoperiri, in urma cu 3,5 miliarde de ani, cam 36% din suprafata planetei era acoperita de ape.
Descoperirea a fost facuta pe baza unor supozitii mai vechi, si anume ca pe Marte ar fi existat la un moment dat mai multe rauri, in urma carora pe suprafata planetei s-ar fi format cateva delte.
Ceea ce oamenii de stiinta de la Universitatea din Colorado nu-si pot explica este de ce a disparut apa. Mai ales ca imaginile surprinse de sateliti au indicat si in trecut posibilitatea existentei unui ocean.
Sustinatorii teoriei sunt de parere ca si acum mai exista o cantitate substantiala de apa in adancul planetei, sub forma de gheata.
Specialistul Brian Hynek, membru al echipei care s-a ocupat de acest studiu, a declarat ca Marte a avut candva un circuit al apei precum cel al Pamantului, cu ploaia care ajunge in rauri si oceane, dupa care se evapora in atmosfera, formand norii.
O explicatie la disparitia apei ar fi schimbarile climatice de-a lungul milioanelor de ani, care ar fi putut duce la disparitia atmosferei, ceea ce inseamna ca orice apa s-a evaporat.
Brian Hynek este de parere ca oceanul de pe Marte continea aproximativ o zecime din totalul apei existente in oceanele de pe Pamant, raza planetei reprezentand cam jumatate din cea a Terrei.
Nu este insa prima data cand cercetatorii ajung la concluzia ca pe Marte ar fi existat apa. In misiunile trecute, cercetatorii au gasit urme de apa la suprafata Planetei Rosii, dar si mici lacuri.
Mai mult decat atat, au mai gasit sulfati: cu alte cuvinte, aceeasi componenta chimica regasita in fosilele marine din Marea Mediterana. Prin urmare, acesta este un indiciu de necontestat a prezentei vietii.
Singura intrebare la care mai trebuie sa raspunda acum oamenii de stiinta este daca viata a existat candva pe planeta sau daca ea mai exista in continuare.
Sursa foto: NASA