O şcoală evreiască din Toronto a fost vizată de focuri de armă pentru a doua oară în câteva luni
O şcoală evreiască din Toronto a fost vizată sâmbătă de focuri de armă pentru a doua oară în câteva luni, fără să se înregistreze răniţi.
Anunțul a fost făcut de autorități, pe fondul unei creşteri a actelor antisemite în Canada de la izbucnirea războiului din Fâşia Gaza, scrie AFP.
La puţin timp după orele 04.00, au fost trase focuri de armă "dintr-un vehicul" la şcoala primară de fete Bais Chaya Mushka din cartierul North York, în nordul oraşului.
Un incident similar vizând aceeaşi instituţie a avut deja loc în mai şi poliţia încearcă să afle dacă cele două episoade au legătură.
Nimeni nu era prezent în interior şi nu s-au înregistrat răniţi, a precizat pentru AFP o purtătoare de cuvânt a poliţiei. Doar o fereastră a fost spartă.
Incidentul a avut loc într-un moment în care comunitatea evreiască sărbătoreşte Yom Kippur, cea mai sfântă zi a iudaismului.
"Foarte tulburat", premierul canadian Justin Trudeau a afirmat că "este din tot sufletul alături de elevii, personalul şi părinţii care trebuie să se simtă îngroziţi şi copleşiţi de această veste astăzi".
"Antisemitismul este o formă dezgustătoare şi periculoasă de ură - şi nu o vom tolera", a adăugat el pe X.
I’m very disturbed to hear that last night, as families marked Yom Kippur, there were shots fired at a Jewish school in Toronto.
As we wait for more details, my heart goes out to the students, staff, and parents who must be terrified and hurting today.…
— Justin Trudeau (@JustinTrudeau) October 12, 2024
Potrivit unui raport din mai al organizaţiei evreieşti B'nai Brith Canada, numărul actelor antisemite s-a dublat în ţară între 2022 şi 2023.
Poliţia din Toronto a indicat că şi-a sporit prezenţa în cartierele evreieşti în ultimele două săptămâni şi că va continua să facă acest lucru.
În noiembrie 2023, o şcoală evreiască din Montreal, în Quebec, a fost vizată de două ori în aceeaşi săptămână de focuri de armă, de asemenea fără răniţi. AGERPRES/(AS - editor: Alic Mîrza, editor online: Andreea Preda)