Romanca suspectata ca ar fi adepta a ISIS, extradata in Romania. Ministrul italian de externe: "Isi dorea sa fie o martira"
O romanca de 36 de ani, suspectata de autoritatile din Italia ca ar fi adepta a temutei retele teroriste Statul Islamic, a fost extradata in Romania.
Femeia, a fost arestata preventiv in Genova, cand cobora de pe feribotul, cu care fusese in vacanta in Tunisia, impreuna cu sotul ei, tunisian. Servciul Roman de Informatii, a confirmat faptul, ca din 2014, romanca era monitorizata, pentru ca facea propaganda statului islamic, pe internet. Dupa ce s-a stabilit in Italia, monitorizarea ei a fost preluata, de autoritatile de acolo.
Acestea au constatat, ca romanca se implicase in mod activ, in promovarea islamului, si lupta impotriva celor care doreau, interzicerea valului islamic. Femeia a avut in Italia, o firma de curatenie, care a fost insa inchisa, de curand. Ministrul italian de interne, a declarat ca "isi dorea sa devina o martira".
In atentia SRI de aproape 2 ani
"A intrat in atentia SRI la inceputul anului 2014, ca urmare a activitatilor de propaganda islamista, cu continut extremist derulate de aceasta in mediul virtual atat timp cat s-a aflat in Romania", a afirmat Sava intr-o interventie la un post TV. El a explicat ca SRI a adoptat masuri corespunzatoare de monitorizare a acesteia si ca a semnalat cazul Serviciului partener italian in iulie 2014.
Femeia de 34 de ani a fost retinuta in clipa in care revenise din Tunisia cu o cursa de feribot - a declarat ministrul italian de interne, citat de presa din Peninsula. Era impreuna cu sotul ei, cetatean tunisian. Romanca ar mai fi fost suspectata, in trecut, si de trafic de droguri. Potrivit oficialului de la Roma, mentinea legatura on-line cu mediile jihadiste din Mare Britanie si contribuia la raspandirea unor materiale de propaganda pentru Statul Islamic. Incepand de la sfaristul lui 2014, Italia a expluzat 47 de straini suspectati de simpatii islamiste.
"La nivel european exista un trend care s-a intensificat in ultima perioada. Avand in vedere responsabilitatile legale ce revin SRI ca autoritate nationala in domeniul prevenirii si combaterii terorismului, avem in atentie monitorizarea persoanelor preocupate de astfel de actiuni, inclusiv a celor care intentioneaza sa se deplaseze in aceste zone cunoscute unde isi desfasoara activitatea organizatiile teroriste", a adaugat Sorin Sava.
Intrebat daca exista la acest moment un pericol la adresa Romaniei cu privire la activitatea unor astfel de persoane, purtatorul de cuvant al SRI a mentionat: "Am fi naivi sa credem ca un pericol nu exista. Dar, asa cum releva nivelul de alerta terorista in Romania, acesta este destul de scazut si avem in atentie toate masurile care se impun pentru prevenirea riscului terorist la adresa securitatii nationale".