Doliu uriaş în Argentina după moartea lui Maradona. "Nu a mai rămas nimic"

Ultima actualizare: 26-11-2020 14:07

Uneori, chiar și zeii mor. Lumea întreagă este în doliu, după anunțul morții lui Diego Maradona.

În Buenos Aires, Napoli sau Barcelona, dar şi în alte oraşe, mii de oameni s-au adunat pentru a-i aduce marelui fotbalist un ultim omagiu. Maradona avea doar 60 de ani și suferise, recent, o intervenție pe creier. Un raport de autopsie difuzat joi de către mass-media argentiniană a precizat că starul argentinian a murit în somn, de insuficiență cardiacă. În anii săi de glorie a fermecat milioane de oameni, care îl considerau „zeul fotbalului". Stilul său de joc inegalabil, felul unic de a controla mingea și driblingurile atinse mereu de magie, aduceau tribunele în extaz.

Diego Armando Maradona, deţinătorul tricoului cu numărul 10 al reprezentantei Argentinei, a făcut stop cardiac la reşedinţa sa din El Tigre. Era supravegheat acolo de medici, după ce în urmă cu trei săptămâni suferise o operaţie pe creier.

Imediat după aflarea veştii, în faţa casei lui Maradona din Buenos Aires, dar şi pe străzile oraşului, au început să se adune sute de oameni. Tineri şi bătrâni, au venit să-l omagieze pe marele fotbalist care i-a adus Argentinei titlul mondial, în 1986.

Fan: „Cred că am pierdut un om mare. Nu va mai fi nimeni ca el. Nu va mai fi niciodată un alt Maradona.”

Fan: „Pentru mine, fotbalul argentinian a murit. Nu a mai rămas nimic. Dincolo de el ca om, ne-a oferit atâta bucurie, atâtea momente de fericire. E o pierdere uriaşă pentru fotbal.”

Fan: „Maradona a fost totul. Totul. Tot binele, tot răul, toate emoţiile care nu pot fi explicate, pot fi doar simţite. Nu e suficient să spui cuiva cât de mult l-ai iubit sau l-ai urât. Lucrurile astea se simt.”

În memoria lui Maradona, preşedintele argentinian a decretat trei zile de doliu.

În Napoli, sute de fani s-au reunit în faţa stadionului, purtând lumânări, fulare şi tricouri cu eroul lor. Maradona a jucat aici între 1984 şi 1991, iar napoletanii îl venerează pentru cele două titluri câştigate în '87 şi '90, dar şi pentru starea de spirit pe care a adus-o în oraşul italian. „Napoli plânge. Adio, zeu al fotbalului", scrie pe un uriaş banner.

Fan: „A creat fotbalul. Mai degrabă, a creat Napoli. Povestea lui de viaţă a schimbat oameni, iar eu cred că e cel mai frumos lucru care ni s-a întâmplat, asta cred acum.”

Fan: „Incomparabil. E atât de emoţional totul, încât nu poate fi spus în vorbe, nu poţi să explici aşa ceva. Ne-a oferit atât de multe, ne-a făcut să trecem prin emoţii incredibile.”

Maradona a jucat doar doi ani la Barcelona, iar evoluţiile sale au fost umbrite de accidentări şi incidente pe teren, dar şi în afara lui. Catalanii i-au păstrat însă un loc special în suflet și nu sunt puţini cei care spun că le-a schimbat viaţa.

Fan: „Sunt puţin şocat, nu mă aşteptam la aşa ceva. Pentru fratele meu a fost un model, a marcat un „înainte" şi un „după". A fost un model demn de urmat pentru mulţi oameni şi va rămâne aşa.”

Jesus Palomar, profesor: „În ciuda problemelor lui personale, poate nu cele mai potrivite ca să fie date de exemplu, a fost un superstar în lumea fotbalului. E un personaj foarte important în istoria fotbalului, în general, şi în Barcelona în particular.”

În ciuda rivalităţii dintre ţara lor şi Argentina, şi brazilienii i-au adus un omagiu lui Maradona, în frunte cu marele Pele. Într-o favelă din Rio de Janeiro, un artist local a pictat portretul legendarului jucător, însoţit de porecla acestuia: El Pibe d'Oro - Copilul de Aur.

Fan: „A fost chemat. O legendă a fotbalului va juca în cea mai mare echipă a lumii, pe cel mai mare stadion: în ceruri.”

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO