O ofensivă de amploare a armatei israeliene la Rafah va „agrava tragedia” în curs de desfăşurare (UNRWA)
Orice ofensivă de amploare a armatei israeliene la Rafah, ultimul refugiu al refugiaţilor de război din interiorul Fâşiei Gaza, va „agrava tragedia fără sfârşit” care are loc aici, a atenţionat vineri agenţia ONU pentru refugiaţii palestinieni (UNRWA).
Avertismentul agenţiei vine după ce, miercuri, premierul israelian Benjamin Netanyahu a anunţat că a ordonat armatei să pregătească o ofensivă la Rafah, situat lângă graniţa închisă cu Egiptul, în condiţiile în care oraşul găzduieşte în momentul de faţă circa 1,3 milioane de palestinieni, de cinci ori mai mult decât înainte de război, în majoritate persoane deplasate din cauza luptelor şi echivalentul a jumătate din populaţia totală a Fâşiei Gaza.
Situaţia este „foarte îngrijorătoare”, cu „o intensificare a operaţiunilor şi bombardamentelor” care „se apropie”, a explicat şeful agenţiei, Philippe Lazzarini, într-o conferinţă de presă la Ierusalim.
„Orice operaţiune militară de mare amploare în mijlocul acestei populaţii nu ar face decât să agraveze tragedia fără sfârşit care are loc”, a adăugat acesta.
Joi au avut loc bombardamente aeriene în apropiere de sediul UNRWA din Rafah, intensificând tensiunile şi teama din rândul oamenilor.
„Există un sentiment de panică la Rafah întrucât palestinienii refugiaţi aici 'nu au idee unde să se ducă' în cazul unei ofensive asupra oraşului, bombardat deja în mod regulat de câteva zile”, a notat Lazzarini, menţionând şi că nu se ştie cât timp va mai putea lucra agenţia pe care o conduce „într-un astfel de mediu cu grad ridicat de risc”.
„Coloana vertebrală” a ajutorului în Fâşia Gaza, potrivit ONU, UNRWA este acuzată de Israel că este „total infiltrată de Hamas” şi că 12 dintre cei 13.000 de angajaţi ai agenţiei au fost implicaţi în atacul de la 7 octombrie 2023 comis pe teritoriul Israelului de mişcarea islamistă palestiniană; în urma acestor acuzaţii, agenţia ONU a concediat cele mai multe persoane vizate de acuzaţii şi a promis o anchetă aprofundată, precum şi urmărirea judiciară a celor vinovaţi.
Drept reacţie, mai multe ţări, dintre care donatori importanţi precum SUA, Germania, Regatul Unit şi Suedia, şi-au anunţat suspendarea finanţării către agenţie.
Vineri, premierul israelian Benjamin Netanyahu a cerut armatei să elaboreze un „plan combinat” de evacuare a civililor din Rafah şi de „distrugere” a combatanţilor Hamas din acest oraş.