Papa Francisc s-a rugat pentru victimele cutremurului din Italia. "Sper sa va ofer imbratisarea unui tata"

Ultima actualizare: 01-09-2016 07:13

Italia a fost din nou zguduita duminica seara de o replica seismica cu magnitudinea de 4,4. Cutremurul a semanat panica printre echipele de salvare si printre cei care sunt cazati in corturile improvizate.

In urma cu doar cateva ore avusese loc o alta replica, de 3,7 care a dus la prabusirea scolii din Amatrice. Intre timp, Papa Francisc s-a rugat pentru victimele catastrofei si a anuntat ca va vizita zonele afectate.

Bilantul sumbru al cutremurului din Italia numara 290 de vieti pierdute in timp ce peste 2.500 de persoane au fost mutate din casele lor. Salvatorii din Amatrice au o munca din ce in ce mai dificila, iar sperantele sa gaseasca viata printre ruine scad. In plus, pamantul se misca in continuare. Replicile puternice de duminica au subrezit si mai mult cladirile care stau oricum sa cada, iar scoala din Amatrice s-a facut una cu pamantul.

Intre timp, italienii s-au dovedit solidari cu durerea conationalilor lor, astfel ca au strans peste 10 milioane de euro din donatii prin sms, bani care vor fi folositi pentru ajutorarea victimelor cutremurului.

La slujba de duminica Papa Francisc s-a rugat pentru victime si pentru familiile indoliate.

Papa Francisc: "Dragii mei frati si surori, sper sa va pot vizita si eu curand, sa va aduc alinarea credintei si sa va ofer imbratisarea unui tata, a unui frate si spiritul sperantei crestine."

Intre timp, la Amatrice a inceput operatiunea de demolare a constructiilor afectate de seism - in pericol sa se naruie in orice clipa. Pompierii verifica locuintele care au ramas in picioare si, unde este posibil, incearca sa recupereze bunurile de stricta necesitate ale proprietarilor.

In satul Sant'Angelo, un stejar batran de sase secole vegheaza peste o localitate devastata. Nici cimitirul vechi nu a scapat de distrugeri.

Cetatean: "Poti zari cosciugele in pamant. Biserica Madonnei din Galloro a fost rasa de pe fata pamantului."

O licarire de speranta a aparut in momentul in care pompierii au reusit sa salveze din ruine o statuie straveche a Madonnei din Galloro, care era folosita de decenii in procesiuni religioase.

Cetatean: "Fecioara ne da speranta. Ca vom ajunge sa fim din nou bine."

Italienii au fost incurajati sa mearga la muzee, intrucat toate incasarile vizitatorilor vor fi folosite pentru recladirea localitatilor distruse de cutremur.

Intrigati de numarul mare al edifiiciilor relativ noi care s-au prabusit, procurorii italieni au deschis o ancheta, pentru a vedea daca proprietarii au respectat normele in constructii.

Pe de alta parte, guvernul italian planuieste sa solicite o derogare de la regulile Uniunii Europene privind deficitul bugetar, pentru a lansa un program de mai multe miliarde de euro pentru reabilitarea cladirilor cu risc seismic.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO