O nouă forță militară ajută Ucraina în războiul cu Rusia. Sunt luptători profesioniști, printre cei mai experimentați

×
Codul embed a fost copiat

După doi ani de război, forțele militare ale Ucrainei sunt epuizate. Astfel, nu este de mirare că această țară primește cu brațele deschise luptători profesioniști care au căpătat experiență într-unul dintre cele mai vechi conflicte din lume: Columbia.

Soldații profesioniști din Columbia completează rândurile de voluntari din întreaga lume care au răspuns apelului președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, care a cerut luptători străini care să se alăture războiului dintre țara sa și Rusia.

Un tânăr de 32 de ani din orașul columbian Medellin povestește cum dronele rusești au atacat grupul său, iar șrapnelul unei grenade lansate de una dintre ele i-a străpuns maxilarul.

"Am crezut că o să mor", a spus bărbatul, care poartă indicativul Checho, potrivit Associated Press.

Citește și
vladimir putin
Două ore de interviu cu Putin, realizat de Tucker Carlson și difuzat joi seară. „Va fi epic”
„Înseamnă un Al Treilea Război Mondial”. Reacția Ungariei, după ce Macron a reluat ideea trimiterii de trupe în Ucraina

Luptătorii au insistat să fie identificați după indicativele lor militare, deoarece se tem pentru siguranța lor și a familiilor lor.

"Ne-am ridicat și am decis să fugim de pe poziție, pentru a ne salva viețile", a spus Checho. "Nu aveam unde să ne ascundem".

Armata columbiană luptă de zeci de ani împotriva cartelurilor de trafic de droguri și a grupurilor rebele, ceea ce face ca soldații săi să fie unii dintre cei mai experimentați din lume.

Cu o armată de 250.000 de militari, Columbia are a doua armată ca mărime din America Latină, după cea a Braziliei. Mai mult de 10.000 se retrag în fiecare an. Sute de columbieni se îndreaptă spre Ucraina, unde mulți dintre ei câștigă de patru ori mai mult decât câștigă subofițerii experimentați în Columbia, sau chiar mai mult.

"Columbia are o armată mare, cu personal foarte bine pregătit, dar plata nu este grozavă, dacă o comparăm cu alte armate", a declarat Andrés Macías de la Universitatea Externado din Bogota, care studiază munca columbianilor pentru contractorii militari din întreaga lume.

Soldații columbieni pensionați au început să plece peste hotare la începutul anilor 2000 pentru a lucra pentru contractorii militari americani care protejează infrastructura, inclusiv puțurile de petrol din Irak. De asemenea, membri în retragere ai armatei columbiene au fost angajați ca instructori în Emiratele Arabe Unite și s-au alăturat luptei din Yemen împotriva rebelilor Houthi susținuți de Iran.

Rolul Columbiei ca teren de recrutare pentru industria globală de securitate are, de asemenea, colțuri mai întunecate, de mercenariat: Doi columbieni au fost uciși și 18 au fost arestați după ce au fost acuzați că au participat la asasinarea președintelui haitian Jovenel Moïse.

La spitalul militar care tratează în mod normal soldații ucraineni răniți, un grup de aproximativ 50 de luptători columbieni își petrec cea mai mare parte a timpului uitându-se la ecranele telefoanelor - sunând acasă, navigând pe internet și ascultând muzică între mese și proceduri medicale, majoritatea pentru răni ușoare.

În impasul cu care se confruntă pe câmpul de luptă cu Rusia, Ucraina își extinde sistemul care permite persoanelor din întreaga lume să se alăture armatei ucrainene, a declarat Oleksandr Shahuri, ofițer al Departamentului de coordonare a străinilor în forțele armate ale Ucrainei.

La începutul anului 2022, autoritățile au declarat că 20.000 de persoane din 52 de țări se aflau în Ucraina. Acum, în conformitate cu secretul care înconjoară orice cifră militară, autoritățile nu vor spune câți sunt pe câmpul de luptă, dar spun că profilul luptătorilor s-a schimbat.

Primele valuri de voluntari proveneau în principal din țări post-sovietice sau vorbitoare de limbă engleză. Faptul că vorbeau rusă sau engleză le-a facilitat integrarea în armata ucraineană, a declarat Shahuri.

în 2023, armata a dezvoltat o infrastructură de recrutori, instructori și ofițeri operaționali juniori vorbitori de spaniolă, a adăugat el.

Hector Bernal, un fost medic de luptă în retragere care conduce un centru de medicină tactică în afara Bogotei, spune că în ultimele opt luni a instruit peste 20 de columbieni care au plecat să lupte în Ucraina.

"Sunt ca migranții latino-americani care merg în SUA în căutarea unui viitor mai bun", a spus Bernal. "Aceștia nu sunt voluntari care vor să apere steagul unei alte țări. Ei sunt pur și simplu motivați de nevoia economică".

Ce salarii primesc în Ucraina soldații din Columbia

În timp ce generalii din Columbia primesc în jur de 6.000 de dolari pe lună sub formă de salarii și bonusuri, la fel ca un ministru al guvernului, oamenii de rând se descurcă cu un venit mult mai modest.

Caporalii din Columbia primesc un salariu de bază de aproximativ 400 de dolari pe lună, în timp ce sergenții de instrucție cu experiență pot câștiga până la 900 de dolari. Salariul minim lunar din Columbia este în prezent de 330 de dolari.

În Ucraina, orice membru al forțelor armate, indiferent de cetățenie, are dreptul la un salariu lunar de până la 3.300 de dolari, în funcție de gradul și tipul de serviciu. De asemenea, aceștia au dreptul la până la 28.660 de dolari dacă sunt răniți, în funcție de gravitatea rănilor. Dacă sunt uciși în misiune, familiile lor au dreptul la o despăgubire de 400.000 de dolari.

Checho spune că principiul l-a împins să călătorească la Kiev în septembrie anul trecut. El estimează că doar în unitatea sa mai erau în jur de 100 de luptători din Columbia care au făcut aceeași călătorie.

"Știu că nu suntem mulți, dar încercăm să dăm tot ce avem mai mult pentru a face lucrurile să se întâmple și pentru a vedea o schimbare cât mai curând posibil", a spus el.

În Columbia, vestea despre recrutarea în armata ucraineană se răspândește mai ales prin intermediul rețelelor de socializare. Unii dintre voluntarii care luptă deja în Ucraina împărtășesc informații despre procesul de recrutare pe platforme precum TikTok sau WhatsApp.

Dar atunci când ceva nu merge bine, obținerea de informații despre cei dragi este dificilă pentru rude.

Diego Espitia a pierdut contactul cu vărul său Oscar Triana după ce acesta s-a înrolat în armata ucraineană în august 2023. Șase săptămâni mai târziu, soldatul retras din Bogota a încetat să mai posteze actualizări pe rețelele de socializare.

În lipsa unei ambasade ucrainene în Bogota, familia lui Triana a cerut informații de la ambasada ucraineană din Peru și de la consulatul columbian din Polonia - ultima țară prin care Triana a trecut în drumul său spre Ucraina. Niciuna dintre acestea nu a răspuns.

"Vrem ca autoritățile din ambele țări să ne dea informații despre ce s-a întâmplat, să ne răspundă la e-mailurile noastre. Asta este ceea ce cerem acum", a declarat Espitia.

Associated Press a dat de urma unui luptător columbian care folosește indicativul de apel Oso Polar - Ursul Polar - și spune că a fost ultima persoană care l-a văzut în viață pe Triana pe 8 octombrie 2023. El spune că unitatea lui Triana a fost prinsă într-o ambuscadă de forțele rusești în regiunea Harkov, după care soarta sa a fost necunoscută.

Unitatea militară ucraineană în care Triana era înrolat a confirmat pentru The Associated Press că Triana este oficial dispărut, dar nu a dezvăluit niciun detaliu cu privire la circumstanțele în care a dispărut.

Espitia, vărul său, spune că nu este sigur ce l-a motivat pe Triana să lupte în Ucraina. Dar bărbatul în vârstă de 43 de ani a servit în armata columbiană timp de peste 20 de ani, iar plecarea a fost "dificilă din punct de vedere mental", a declarat Espitia.

"Ar fi putut fi pentru bani sau pentru că îi lipsea adrenalina de a fi în luptă. Dar nu s-a deschis foarte mult în legătură cu motivele pentru care a plecat", a spus Espitia.

După aproape trei săptămâni petrecute în spital, Checho s-a întors pe linia frontului din Ucraina. La fel și alți peste 50 de luptători columbieni care au fost tratați în aceeași unitate.

"Situația de aici este grea", a declarat Checho pentru AP. "Suntem bombardați constant, dar vom continua să luptăm".

Articol recomandat de sport.ro
„Câți bani câștigi în România?” Apărătorul de la FCSB, dorit în Franța, a dat răspunsul pe loc
„Câți bani câștigi în România?” Apărătorul de la FCSB, dorit în Franța, a dat răspunsul pe loc
Citește și...
„Să uitaţi de tezaur”. Rusia susține că România este, de fapt, datoare. „Vă iertăm”
„Să uitaţi de tezaur”. Rusia susține că România este, de fapt, datoare. „Vă iertăm”

Ambasadorul Rusiei la Bucureşti, a declarat, miercuri, că relaţia bilaterală dintre România şi Rusia s-a deteriorat şi mai mult, în contextul războiului din Ucraina, până la stadiul în care dialogul politic şi diplomatic este practic îngheţat.

Două ore de interviu cu Putin, realizat de Tucker Carlson și difuzat joi seară. „Va fi epic”
Două ore de interviu cu Putin, realizat de Tucker Carlson și difuzat joi seară. „Va fi epic”

Interviul lui Tucker Carlson cu Putin va fi difuzat joi după amiază, respectiv în noaptea de joi spre vineri în România. Fostul prezentator TV se laudă că este primul jurnalist care a stat de vorbă cu el după invazia din Ucraina.

Cele trei lucruri pe care trebuie să le facă România și UE pentru a fi gata de un război cu Rusia. “E vorba de viteză”
Cele trei lucruri pe care trebuie să le facă România și UE pentru a fi gata de un război cu Rusia. “E vorba de viteză”

Țările din Uniunea Europeană trebuie să ia măsuri încă de pe acum pentru a putea răspunde unui eventual atac al Rusiei, în cazul extinderii războiului din Ucraina, avertizează generalul (r) Ben Hodges, fostul comandant al forțelor SUA în Europa.

Atac masiv al rușilor în Ucraina. Părți din Kiev au rămas în întuneric după mai multe valuri de lovituri, 2 oameni au murit
Atac masiv al rușilor în Ucraina. Părți din Kiev au rămas în întuneric după mai multe valuri de lovituri, 2 oameni au murit

O parte din capitala Ucrainei a rămas fără energie electrică după ce Rusia a lansat mai multe valuri de lovituri cu rachete în timpul orelor de vârf ale dimineții, au declarat oficialii ucraineni.

Incident straniu la graniţa Ucrainei cu Transnistria. Doi bărbați ar fi fost împușcați. Tiraspolul acuză că au fost răpiți
Incident straniu la graniţa Ucrainei cu Transnistria. Doi bărbați ar fi fost împușcați. Tiraspolul acuză că au fost răpiți

Un incident ciudat a avut loc la începutul anului în apropierea frontierei Transnistriei cu Ucraina. Kievul susţine că doi cetăţeni din Transnistria ar fi trecut graniţa şi au deschis focul, în timp ce Tiraspolul susţine că au fost răpiţi de ucraineni.

Recomandări
Rușii de la Gazprom au pierdut aproape 7 miliarde de dolari din reducerea livrărilor de gaze spre Europa
Rușii de la Gazprom au pierdut aproape 7 miliarde de dolari din reducerea livrărilor de gaze spre Europa

Grupul rus Gazprom a raportat joi pierderi nete de 629 miliarde de ruble (6,9 miliarde de dolari) în 2023, comparativ cu un profit net de 1.226 miliarde de ruble (15,2 miliarde de dolari) în 2022.

Donald Trump spune în ce condiții va recunoaște rezultatele alegerilor prezidențiale. ”Va trebui să luptăm”
Donald Trump spune în ce condiții va recunoaște rezultatele alegerilor prezidențiale. ”Va trebui să luptăm”

Republicanul Donald Trump a refuzat să se angajeze explicit să recunoască rezultatul noii sale confruntări cu Joe Biden în timpul alegerilor prezidenţiale ce vor avea loc în noiembrie, potrivit unui interviu difuzat joi, informează AFP.

Intervenție în forță a trupelor speciale după ce un bucureștean s-a încuiat în casă cu gemenii de 4 luni. Ce i-a făcut soției
Intervenție în forță a trupelor speciale după ce un bucureștean s-a încuiat în casă cu gemenii de 4 luni. Ce i-a făcut soției

Trupele speciale de la Poliția Capitalei au intervenit de urgență la un caz de violență domestică. Un bărbat de 46 de ani se încuiase în locuința din Sectorul 5 cu doi bebeluși de numai 4 luni.