O noua fisiune a fost detectata intr-un reactor de la Fukushima. Explicatia autoritatilor

Operatorul centralei avariate de la Fukushima, TEPCO, a incercat sa linisteasca publicul joi, dand asigurari ca o recenta fisiune, detectata intr-un reactor, nu parea sa fie cauzata de o reactie in lant necontrolata.
Gazele xenon 133 si 135, detectate in interiorul reactorului numarul 2, provin de la o fisiune "spontana" a uraniului, asa cum se intampla in reactoarele "normale", a declarat Junichi Matsumoto, un oficial din cadrul companiei Tokyo Electric Power (TEPCO).
Insa cantitatile relevate marti si miercuri sunt prea slabe pentru a fi produse de o reactie nucleara in lant necontrolata si exponentiala, a adaugat Matsumoto.
Concentrarea lor este de 10.000 de ori mai mica decat in cazul generarii acestui fenomen, in opinia sa.
Ca masura de precautie, TEPCO a injectat, in noaptea de marti spre miercuri, zece tone de solutie de apa si acid boric, pentru a absorbi neutronii si a stopa un eventual proces in lant.
Fisiunea nucleara este procesul utilizat in reactoarele nucleare pentru a produce caldura, genera vapori, actiona o turbina si antrena un alternator.
Functionand normal, reactia este controlata. Trei dintre cele sase reactoare ale centralei Fukushima Daiichi si bazinul unui al patrulea reactor au fost avariate, dupa ce a avut loc ruperea alimentarii electrice si oprirea sistemului lor de racire, la 11 martie.
Potrivit unor experti, combustibilul pe care il contineau s-a topit si a cazut la fundul cuvei. De atunci, mii de muncitori au instalat si actionat mijloace de racire si decontaminare.
Autoritatile spera ca pana la sfarsitul anului sa stabilizeze temperatura reactoarelor sub 100 de grade Celsius, inclusiv in cazul unui nou cutremur, si sa controleze emisiile de materii radioactive, care continua sa aiba loc.