"O mare parte din tensiune deja s-a eliminat".Consilierul lui Mugur Isarescu despre caderea burselor
Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, spune ca s-a deschis o supapa pentru tensiunea acumulata pe pietele financiare mondiale prin caderea de joi. Evolutia de vineri arata ca tendinta este spre reechilibrare scrie Ziarul Financiar.
"Vom mai vedea in ziua de luni cum evolueaza pietele, dar opinia mea este ca o mare parte din tensiune deja s-a eliminat. Unii au spus cuvantul crah, altii au spus ca a fost ceva asemenea prabusirii Lehman Brothers, dar este o eroare capitala", este de parere Adrian Vasilescu.
"Doar prabusirea Trezoreriei SUA ar fi avut consecintele caderii Lehman Brothers, daca nu se intelegeau republicanii si democratii asupra limitei de indatotare a SUA".
Alegeri 2024
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
"Presa americana a scris ca de vina ar fi fost guvernatorul BCE Jean-Claude Trichet, care ar fi dat un mesaj prea optimist catre pietele financiare pe care investitorii l-au interpretat invers, repezindu-se sa vanda actiunile. O alta ipoteza este ca seful Comisiei Europene, Jose Manuel Barrosso, ar fi pronuntat prea usor cuvantul criza, de parca investitorii nu stiu ca toata lumea e in criza. Opinia mea este ca, dupa ce la inceputul saptamanii a fost votat planul de majorare a plafonului de indatorare a SUA si lumea a rasuflat usurata, investitorii s-au repezit joi sa vanda actiuni pentru a cumpara bondurile emise de Trezoreria SUA, considerandu-le mult mai sigure. Niciodata o cadere de o asemenea anvergura nu are o singura cauza, ci cauze multiple", este de parere consilierul guvernatorului Mugur Isarescu.
Ce trebuie sa inteleaga romanii din aceasta experienta?
"Trebuie sa intelegem ca bugetul este o problema fierbinte si nu mai putem permite dezechilibre bugetare. Deocamdata suntem mai feriti pentru ca am luat masuri dure in timp util, masuri ce vor trebui luate acum si de alte tari. Trebuie sa ne tinem de scaderea deficitului bugetar, care este estimat la 4,4%, si trebuie sa vedem ca datoria publica explodeaza in toata lumea, chiar daca la noi este sub plafonul european".
Sursa: Ziarul Financiar
Etichete: BNR, mugur isarescu, adrian vasilescu,
Dată publicare:
05-08-2011 21:15