O mamă jihadistă, scăpată de la închisoare de un judecător impresionat că are cinci copii
Un judecător a scăpat-o de la închisoare pe Farhana Ahmed, o femeie de 40 de ani care a făcut propagandă în favoarea grupării Stat Islamic, pe un grup de Facebook, pe motiv că „este mai bine să se întoarcă la cei cinci copii cât mai curând”.
Sub numele fals Kay Adams, ea îndemna la comitere de atacuri teroriste în Marea Britanie, pe un grup de Facebook al cărui scop este să aducă împreună extremiști din întreaga lume, scrie Daily Mail.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Doar în 2015, ea a avut 19 postări în care „încuraja direct sau indirect terorismul în țară sau în străinătate.” Astfel, ea a fost reținută în luna iulie 2016, așteptând să înceapă procesul.
Între lunile septembrie și noiembrie 2015, Ahmed a distribuit, sub pseudonimul Kay Adams, discursuri ale liderului grupării Stat Islamic, Abu Bakr al-Baghdadi, și ale adjunctului său, Abu Mohammad al-Adnani., pe care le-a calificat drept „uimitoare”. Totodată, ea preciza că „se roagă la Allah să îi protejeze pe amândoi”.
Mai mult, femeia lăuda atentatele din Paris și a postat „sfaturi despre cum să comiți atacuri cu arme albe”, cât și linkuri spre publicații teroriste care conțin filmări și imagini cu luptători ai grupării Stat Islamic.
Ben Lloyd, unul dintre anchetatori, a precizat că „este clar că femeia împărtășea ideologia și scopurile grupării”. În 2013, ea a călătorit cu soțul și cu cei trei copii în noiembrie 2013. Femeia și copiii au revenit în Marea Britanie, însă soțul ei a rămas în acest stat. Ahmed a încercat din noi să își viziteze soțul, în august 2015, dar autoritățile turce nu i-au permis accesul în țară.
Totodată, femeia a fost acuzată că ar fi transferat peste 7,300 de lire către un cont bancar din Turcia. Cu toate acestea, anchetatorii au renunțat la acuzații, din cauză că nu au fost găsite dovezi care să o incrimineze.
Judecătorul, mișcat de copiii rămași în grija rudelor
În ciuda acuzațiilor, judecătorul Christopher Moss s-a declarat, marți, „mișcat” de o scrisoare pe care femeia a primit-o de la cel mai mare fiu, unul dintre cei cinci copii, astfel că a decis că aceasta se poate întoarce acasă. După ce a pledat vinovată la acuzația de propagandă teroristă și difuzare de documente ale grupării, ea a fost condamnată la doi ani de închisoare cu suspendare.
„În cazul tău, care este excepțional, cu cât te întorci mai repede acasă, cu atât e mai bine pentru toți. De la momentul în care ai fost pusă sub acuzare și reținută, copiii tăi au avut de suferit. Consider sincere regretele tale față de actele comise. Mi-este clar că regreți din tot sufletul comportamentul infracțional”, a spus judecătorul Moss.
Potrivit acestuia, femeia a postat respectivele emsaje „într-o perioadă foarte dificilă a vieții sale”: „Dincolo de acest comportament revoltător, ai fost devotată vieții tale de familie și creșterii copiilor. Nu există niciun pericol să te mai întorci la concepțiile de acum doi ani. Nu vrei altceva decât să te întorci la familie, iar familia te așteaptă acasă. Au suferit foarte mult din cauza detenției tale”, i-a mai transmis judecătorul.
Înainte să părăsească sala de judecată, femeia i-a transmis judecătorului un „mulțumesc” discret.
Decizia judecătorului a înfuriat mai mulți parlamentari. De exemplu, conservatorul Philip Davies a precizat că „este complet revoltător că nu a fost condamnată la închisoare”.
„Oamenii vor începe să își pună întrebări privind ce trebuie să faci ca tribunalul să te arunce în închisoare”, a mai adăugat el.
Cazul este cu atât mai controversat cu cât în Marea Britanie sunt numeraose discuții privind modul în care autoritățile trebuie să trateze luptătorii jihadiști care s-au întors recent din Siria. Un raport recent arată că Marea Britanie are cel mai mare număr de luptători ai grupării Stat Islamic care s-au întors acasă – 400.